У Запорізькій області на 11 тижні 2017 року з підозрою на захворювання гострими кишковими інфекціями (ГКІ) звернулось 218 осіб. Показник захворюваності склав 12,3 на 100 тисяч населення.
Відповідно до даних епідеміологічних обстежень вогнищ ГКІ, частка харчового шляху передачі складає 88,2 %.
Серед причин захворювань найбільша питома вага припадає на молочну – 32,3%, м'ясну – 25 % та рибну продукцію – 12,2 %.
За місцем придбання питома вага харчових продуктів, придбаних на стихійних ринках складає 9,8 %, узаконених ринках – 23,2%. Також у 66,5 % випадків захворювання на ГКІ пов'язані з вживанням продуктів та страв, які готувались та зберігались у домашніх умовах.
Фахівці надають кілька порад щодо профілактики харчових отруєнь. Насамперед, це дотримання правил гігієни. Також пильно стежте за чистотою столових приладів та посуду, в якому готується їжа. Також – правильне зберігання та приготування продуктів. Фахівці радять не купувати сумлінні продукти на стихійних ринках в антисанітарних умовах.
Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю