Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

В Осипенко вшанували пам’ять борців за Гідність і Свободу

23 лютого 2017 - 10:06

В Осипенківському краєзнавчому музеї вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та земляків, які виборювали й виборюють Незалежність України.

Працівники Осипенківського краєзнавчого музею (директор Олег Будяк) та вихованці студії „Джерельце” (керівник Марія Турчак) провели вечір пам’яті „В наш час – важкий і світлий, незламний дух воскрес у серці кожнім з нас”. Цього дня шанували загиблих учасників Революції Гідності та борців за незалежність України всіх часів, зокрема, земляків - повстанців, які захищали рідну землю в роки Української революції і Визвольної війни 1918-1921 р.р. в умовах тогочасної російської військової агресії. Того ж дня, 17 лютого, відбувся тематичний захід „Пам'ятаймо подвиг односельця - учасника столичного Євромайдану і бійця-добровольця „Айдару” Володимира Зюзя (1948-2014 р.р.), та всіх земляків, які віддали життя за Вітчизну!”     Згадати патріотів, що своє життя віддали за порятунок народу та країни, прийшли представники Осипенківської об’єднаної сільської територіальної громади та сільради, депутати Осипенківської сільради, учасники АТО, учні 8 і 9 класів Осипенківської ЗОШ І-ІІІ ступеню.

Депутат Осипенківської сільради, учасник бойових дій на Донбасі Максим Прокопенко розповів юнацтву про героїзм та військове братерство наших захисників - воїнів Збройних Сил України та добровольчих з`єднань, про ту страшну ціну, яку доводиться платити у боротьбі за незалежність держави, про важкі втрати під час обстрілів російсько-терористичними збройними формуваннями мирних Маріуполя, Волновахи, Авдіївки.

Учасники патріотичної акції переглянули документальні фільми й відеосюжети про патріотизм і мужність краян, які боронили Вітчизну від білогвардійської та більшовицької навал, і тих, хто вже в наш час виступив на захист демократичних цінностей та європейського вибору України. Також музейники звернули увагу присутніх на історичні паралелі, які впродовж десятиліть були невідомі широкому загалу.  Зокрема, продемонстрували документ, який свідчить, що під час  більшовицького терору у Приазов´ї взимку 1920-21 рр.. лише за один тиждень було розстріляно 1100 осіб, спалено 15 будинків. У документі повідомляється про „чистки” у населених пунктах Андрієвка, Кінські Роздори, Федорівка. Туркеновка та Пологи. Спротив місцевих мешканців, зокрема, організував 1920 р. командир Азовського корпусу Повстанської армії Трифон Вдовиченко з Новоспасівки, один з найталановитіших керівників революційно-повстанського руху в Приазов'ї, який провів кілька рейдів у відповідь. Учасники заходу в музеї мали змогу побачити свідчення тих подій в експозиції „У боротьбі за Україну”.

Хвилиною мовчання вшанували пам’ять Героїв Небесної Сотні та всіх патріотів, які, віддавши життя за Україну, відійшли у безсмертя. У виконанні вихованців юнацької студії „Джерельце”, яка діє при музеї, прозвучали пісні та вірші. Учасники заходу вирішили закликати молодь району приєднатися до руху з увічнення та вшанування подвигу земляків. 

Читайте також