Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Всесвітній день хіджабу в Запоріжжі

3 лютого 2017 - 09:58

Всесвітній день хіджабу в Запоріжжі

1 лютого активістки Ісламського культурного центру „Віра” міста Запоріжжя провели в Центрі національних культур „Сузір’я” Запорізької обласної універсальної бібліотеки захід, присвячений Всесвітньому дню хіджабу. Гостям розповіли про традиційний мусульманський одяг і одночасно  зламали з десяток стереотипів про „східних жінок”.  Таке свято проходить в нашому місті не вперше, але вперше воно вийшло із мусульманської спільноти до всіх бажаючих, які зібралися в бібліотеці.

Усі дівчата й жінки, які підготували захід на власному прикладі демонстрували, що вони, мусульманки – активні, відкриті, красиві, впевнені у собі, володіють сучасною технікою та цікавляться всім,  що цікавить жінок-не мусульманок.        

Про історію свята розповіла Іньяра Мамутова:

 - Багато хто помилково припускає, що хіджаб - це лише хустка, головний жіночий убір у мусульманок. Насправді ж хіджаб - це і хустка, і весь одяг, відповідний Шаріату, це дресс-код. До речі, це стосується закритого одягу як в жінок, так і в чоловіків. Ініціатором проведення Дня хіджабу стала мусульманка Назмі Кхан в 2013 році. Вона школяркою переїхала до Америки з Бангладеш, однокласники постійно сміялися над її хіджабом, в університеті Нью-Йорку ситуація практично не змінилася. Тоді дівчина вирішила розповісти всьому світові, що таке хіджаб. Назмі Кхан створила сайт, де викладена інформація про унікальні фасони хіджабу, про тенденції мусульманського одягу. Мусульманки, які стикаються з проявом дискримінації через свій одяг, отримають там  моральну підтримку. Масштабна акція була організована за допомогою соціальних мереж, у перший же рік на неї відгукнулися жінки з більш ніж 67 країн. А на знак солідарності з мусульманками представниці різних національностей і релігійних поглядів пов'язують на голові хустку та викладають свої фотографії в соціальних мережах на День хіджабу.

Активістки Ісламського культурного центру провели цікаві лекції, майстер-клас з пов’язування хустки-хіджабу, веселі вікторини. Справжнім відкриттям стала відеоекскурсія по країнах Сходу, під час якої можна було побачити розмаїття мусульманських жіночих костюмів. Жінки в Саудівській Аравії, Ємені мають одяг зовсім інших кольорів, ніж у Сирії чи Палестині, а в Тунісі, Алжирі та Єгипті свої модні тенденції. Індійські сарі – окрема „гілка” мусульманського одягу. Турецькі жінки носять плащі та піджаки, які майже нічим не відрізняються від не мусульманського вбрання. Україна вже також має власні тенденції – запорізькі туристки в Турції викликали захоплення місцевих мешканок своїми шапочками, які надягаються під хустку-хіджаб.

Керівник Запорізького центру татарської культури „Алтин-Ай” Ряхіма Ахмерова розповіла про те, як одягаються татари та кримські татари в Україні, які особливості мають їхні жіночі костюми. 

Читайте також