Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Хай бережуть нас обереги

2 лютого 2017 - 09:48

Хай бережуть нас обереги

31 січня у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці,  у відділі мистецтв на шостому поверсі відкрилася авторська виставка Інги Янкович „Оберіг”. На ній представлені авторські ляльки-мотанки, витинанки, естампи та керамічні вироби.

Інга Янкович – відомий художник, у Запорізькому обласному художньому музеї вона пройшла шлях від співробітника до директора. Вивчаючи фонди музею,  Інга Адольфівна зацікавилася народним мистецтвом і спробувала створювати свої власні роботи в царині витинання, майстрування ляльок і писанкарства. Ці види народного мистецтва об`єднуються традиційною символікою та необмеженою фантазією автора.

 - Є майстри від діда-прадіда, а є, як я – ті, хто професійно вивчає народну творчість, - розповідає Інга Янкович. – У всіх своїх роботах звертаюся до витоків народної творчості та народного знання про світ. Прадавні образи є в кожній композиції. Ось на витинанці Івасик-Телесик, як сонечко, пливе у срібному човнику. Ось Земля-годувальниця поєднує три світи, дві дівчини постають у образах дів-титанів, які відповідають за плин часу і хід сонця. А тут загадкова золота пташка у гніздечку під захистом великого змія. Ляльки-мотанки здавна були оберегом та першою іграшкою дитини.

Глядачам виставки розповіли, що витинанки були дуже популярні у ХІХ та на початку ХХ сторіччя, а тепер стали витворами вишуканої станкової графіки. Деякі роботи Інга Янкович робить, відриваючи смужечки паперу, що створює „пухнасті” образи. Ляльки-мотанки зроблено з тканини та трави. Останні користуються величезною популярністю в дітей на майстер-класах у Запорізькому обласному художньому музеї. Окремо виділяються  естампи в авторській техніці, де за допомогою ниток та трави створюється хрест – символ сонця.

Виставка  Інги Янкович „Оберіг” триватиме у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці протягом місяця. А до Великодня автор пообіцяла підготувати експозицію писанок. 

Читайте також