Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сільські книгозбірні: краще, ніж було, але гірше, ніж треба

25 вересня 2007 - 14:30

У минулому році вперше за останні півтора десятиліття на придбання нової літератури Центральній бібліотечній системі області виділено на 40 тисяч гривень більше у порівнянні з 2005 роком. Але обсяги фінансування цих потреб на душу сільського населення області не перевищують 20 копійок, що явно недостатньо, зазначалось на розширеному засіданні колегії управління культури і туризму облдержадміністрації, присвяченій зокрема і розгляду стану та перспектив сільських бібліотек області.

Саме різке погіршення стану книжкових фондів викликає особливу тривогу, зазначали під час засідання бібліотекарі. Як і раніше, відносно високий показник книгозабезпеченості сільських бібліотек досягається завдяки значній питомій вазі застарілої частини фондів, яка в багатьох закладах перевищує 80%. Через відсутність достатньої кількості коштів сільські бібліотеки в останнє десятиліття майже не одержували нової літератури. Ще й сьогодні не фінансується комплектування сільських книгозбірень у Куйбишевському, Веселівському, Гуляйпільскому, Михайлівському районах. Скорочувалась передплата на періодичні видання, у низці регіонів – до двох-трьох найменувань. Зараз ситуація з передплатою на періодичні видання стала дещо поліпшуватися. Наприклад, у Запорізькому районі сільські бібліотеки отримують 68 назв газет та 71 назву журналів, у Бердянському – відповідно 85 та 98, у Пологівському районі репертуар періодики складає 122 назви. На жаль, бібліотечний комплект для жителів Розівського, Веселівського та Якимівського районів обмежений трьома газетами. Значна частина читачів незадоволена галузевим складом фондів – відсутністю історичної, філологічної, педагогічної, іншої спеціалізованої літератури, попит на яку постійно зростає.

Начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Лариса Сізінцова, яка головувала на засіданні, нагадала присутнім керівникам бібліотечних установ, що саме зараз відбувається процес формування державного бюджету на 2008 рік, тому треба зробити все необхідне для того, щоб потреби галузі культури у головному фінансовому документі країни були враховані якнайповніше.

Загалом на початок 2007 року в Запорізькій області налічується 388 сільських книгозбірень, що становить 76% всієї загальнодоступної бібліотечної мережі регіону (цей показник відповідає загальнодержавному). Вони обслуговують 222,4 тисячі читачів або 51,7% сільського населення. Близько половини сільських населених пунктів мають стаціонарні бібліотеки, чверть територій охоплено нестаціонарними формами. Однак ще майже чверть поселень позбавлена бібліотечного обслуговування.

У минулому році було зареєстровано 1 мільйон відвідувань сільських книгозбірень.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Голова Запорізької ОДА Іван Федоров передав 4 позашляховика громадам області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області