Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

В обласному центрі відкрилась унікальна виставка скарбів

12 грудня 2016 - 15:58

В обласному центрі відкрилась унікальна виставка скарбів

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації відкрилась виставка раритетів «Скарби краєзнавчого музею».  Більшість зі 130 експонатів відвідувачі побачили вперше. 

 - Виставку присвячено 95-річчю Запорізького обласного краєзнавчого музею, - розповів під час урочистого відкриття директор Запорізького обласного краєзнавчого музею Михайло Мордовськой. - Серед експонатів - скіфські, сарматські речі з дорогоцінних металів, прикраси часів Київської Русі, ікони, посуд та багато іншого. Це справжні раритети з дорогоцінних металів, деякі прикрашені дорогоцінними каменями. Ці експонати в краєзнавчому музеї виставляють лише в третій раз. Але якщо раніше виставки проходили протягом дня, то нинішня триватиме до 16 грудня. Усі заходи безпеки, які потрібні для демонстрації такої унікальної експозиції, ми виконали. Оскільки виставка працюватиме лише один тиждень,  ми запрошуємо запоріжців та гостей міста не баритися із відвідинами. Експозицію розміщено в оновленій великій „круглій” виставковій залі. Останнього разу зала приймала виставки  у 2007 році. Зараз її відкрито після ремонту – замінено паркет, оновлено стіни. Зала отримала нову люстру, виконану за архівними кресленнями 1913 року. Кована люстра важить півтони.

Від імені Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації працівників музею із визначною датою привітала головний спеціаліст відділу культури та навчальних закладів управління культури і туризму Ірина Пономаренко. Вона відзначила, що за 95 років працівники музею зібрали велику кількість колекцій. У музеї зберігаються документи, фотографії, побутові речі, знаряддя праці, вироби місцевих майстрів різних часів. Всього тут налічується понад 110 тисяч експонатів.

Куратор виставки, завідуюча відділом історії краю музею Зоя Попандопуло розповіла, що в музеї є особлива група зберігання, предмети з якої демонструються дуже рідко. Саме ці раритети з дорогоцінних металів представлено сьогодні у великій виставковій залі музею. Одна з „родзинок” виставки – знаменитий срібний орел з «Вознесенського скарбу». Він вважається головним предметом цього скарбу і однією з «візитних карток» нашого міста.  Скарб знайшли під час будівництва Дніпрогесу та промислового комплексу біля села Вознесенівка - він знаходився між нинішніми територіями комбінату «Запоріжсталь» та Запорізького заводу зварювальних флюсів та скловиробів. Цей скарб відкрив Володимир Грінченко - учасник археологічної експедиції під керівництвом Дмитра Яворницького. Тільки золотих і срібних предметів там було близько 1400 одиниць.

Читайте також