Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Хор музучилища «Запоріжжя» взяв Гран-прі у столиці

6 грудня 2016 - 11:38

Хор музучилища «Запоріжжя» взяв Гран-прі у столиці

Студентський хор «Запоріжжя» Запорізького музичного училища ім. П. Майбороди повернувся з престижного міжнародного конкурсу ім. Д. Бортнянського в Києві, де став володарем Гран-прі.

25-27 листопада в Києві проходив V Міжнародний конкурс ім. Д.Бортнянського. Цей престижний творчий огляд засновано 2010 року благодійним фондом «Віват Арт» за організаційної підтримки Національного комітету музичної Ради ЮНЕСКО та за сприяння Міністерства культури України та Київської міської державної адміністрації. Конкурс носить ім'я одного з найвидатніших українських композиторів - Дмитра Бортнянського, творчість якого стала частиною не тільки нашої національної, але й світової культури. Основною метою акції є поширення творчої та духовної спадщини видатного композитора. Традиційно конкурс проводиться в кількох номінаціях: вокальні дуети, тріо, квартети, малі, великі ансамблі та хори в трьох вікових групах. У творчому змаганні беруть участь вокалісти академічного та народного напрямків вокально-хорової музики.

Прослуховування проходили в Художньому салоні КНУ ім. Тараса Шевченка. За словами голови оргкомітету, президента БФ «Віват Арт» Світлани Сухомлинової, це зал із чудовою акустикою. Цього року заявки подали 17 вокальних колективів з України, Білорусі та Литви. До журі увійшли відомі виконавці та педагоги, титуловані діячі мистецтв на чолі з ректором Національної музичної академії України ім. П.І.Чайковського, народним артистом України Володимиром Ріжком.

Заключний концерт відбувся 27 листопада в Успенському соборі Києво-Печерської лаври. Гран-прі V Міжнародного конкурсу ім. Дмитра Бортнянського отримав студентський хор «Запоріжжя» Запорізького музичного училища ім. П. Майбороди (художній керівник і диригент Оксана Братцева). Наш колектив вразив членів журі та слухачів високою вокальною культурою в розкритті музичних образів, майстерністю ансамблевого співу та красою голосів.

- Перемога далася нелегко, - розповідає керівник хору Оксана Братцева. - На підготовку пішло більше місяця копіткої праці. Велику роль зіграв обраний репертуар. Для виконання обов’язкового твору Д. Бортнянського ми обрали концерт №7 «Прийдіть, радіймо Господові» - дуже технічно складну за стильовими особливостям музику. Сподобалися нашим слухачам також завзятий стрілецький марш «Гей, видно село» Л. Лепкого в обробці М. Колесси та, звичайно, душевна «Заповідь» з кантати «Дай нам, Боже» нашого запорізького композитора Анни Хазової на вірші Віри Коваль.

Хор „Запоріжжя”, окрім Гран-прі, отримав також  спеціальну нагороду „За краще виконання твору українського композитора”.  Керівник хору Оксана Братцева визнана „Кращим диригентом” і отримала спеціальну премію „Диригентський дебют з Академічним камерним хором ім. Д. Бортнянського”. Хор отримав сертифікат на концертний виступ на „Міжнародній хоровій Великодній Асамблеї – 2017” у Києві та офіційне запрошення на участь в Міжнародному мистецькому форумі „Бортнянський-Фест” на батьківщині Д.Бортнянського в місті Глухові.

Директор Запорізького музичного училища ім. П. Майбороди Сергій Пелюк відзначив: «Ми пишаємося заслуженою перемогою нашого колективу! Це дуже мобільний хор,  він бере участь в усіх міських святах, частий гість фестивалів та творчих оглядів. Студенти швидко та якісно розучують нові твори під керівництвом досвідчених педагогів. Колектив багато працює і отримує заслужене визнання глядачів та професіоналів».

Читайте також