Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

20 золотих років Центру татарської культури „Алтин Ай”

6 грудня 2016 - 11:36

20 золотих років Центру татарської культури „Алтин Ай”

3 грудня у Центрі національних культур Запорізької обласної універсальної бібліотеки центр татарської культури „Алтин Ай” („Золотий місяць”) відзначив своє 20-річчя.

Привітати одне із найбільш активних та відомих національно-культурних товариств області прийшли керівники різних національних об’єднань. Імам запорізької мусульманської громади Мухамед Мамутов благословив свято та прочитав молитву. Від імені обласної влади татарську громаду міста та голову центру татарської культури „Алтин Ай” Ряхіму Ахмерову привітав начальник управління міжнаціональних відносин та релігій Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації Павло Мяло, який відзначив:

 - Є кілька підходів до вивчення історії, зокрема крізь долі людей. За біографією Ряхіми Ахмерової можна знайомитися із досвідом взаємодії різних націй нашого краю. В Запорізькій області мирно живуть більше 130 націй та народів, тільки в Запоріжжі активно діють 90 національно-культурних товариств, працює координаційна рада при голові облдержадміністрації.  Центр татарської культури „Алтин Ай” - один з найактивніших у нашій спільній роботі з національно-культурними товариствами. Ми різні, але за підтримки держави розбудовуємо єдину вільну Україну.

Голова центру татарської культури Ряхіма Ахмерова розповіла про історію створення та діяльність „Алтин Ай”. Велика фотовиставка, яку відкрили під час свята, наочно показує як поступово формувався центр, збираючи татар, що мешкають у Запоріжжі, як приєднувалися до спільних акцій представники інших народів. Зокрема, останніми роками всі святкові та творчі заходи проходять одночасно як акції з підтримки кримськотатарського народу у боротьбі за їхню історичну батьківщину.  А такі багатолюдні свята за традиціями татарського народу як „Запорізький Сабантуй” вже стали одним з брендів міста. Красу татарської танців під час свята продемонструвала танцювальна студія „Басіма”, а  голова обласної асоціації композиторів з Дніпра Лілія Бігєєва виконала татарські народні мелодії.

Ряхіма Ахмерова тепло вітала усіх гостей, які прийшли розділити святкування ювілею – представників білоруського, литовського, єврейського товариств, президента Асоціації національних меншин Запорізької області Науфаля Хамдані. Голова центру татарської культури „Алтин Ай” щиро подякувала Департаменту культури, національностей та релігій Запорізької обласної держадміністрації  та його директорові Владиславу Мороко за підтримку національно-культурних товариств та виважену і мудру позицію.

 - Ми спільного живемо на одній для всіх землі, - говорить Ряхіма Ахмерова. - Нехай Всевишній оберігає всі наші добрі справи. Запорізький край завжди відрізнявся дружбою та злагодою – він є  справжнім сузір'ям національностей.

Читайте також