Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

У Гуляйполі відсвяткувала звитяжна „Вольниця”

17 листопада 2016 - 13:37

У Гуляйполі відсвяткувала звитяжна „Вольниця”

 12 жовтня у місті Гуляйполе, у Культурно-спортивному комплексі „Сучасник”, пройшов ІХ обласний фестиваль народного мистецтва „Вольниця”, присвячений 128-й річниці від дня народження Нестора Махна та фестиваль „Військова звитяга” („Дике поле”).

Директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Владислав Мороко привітав гуляйпільців зі святом та вручив почесні нагороди кращим представникам творчих колективів.

У заходах також взяли участь голова Гуляйпільської районної ради Анатолій Клешня, керівник апарату Гуляйпільської районної державної адміністрації Сергій Семеренко, начальник відділу культури і туризму Гуляйпільської райдержадміністрації Любов Третьякова, керуючий Запорізькою єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату єпископ Фотій, представники національно-культурних товариств на чолі з президентом Запорізької асоціації національних меншин Хамдані Науфалем та козацтва на чолі з головою обласної координаційної ради з питань козацтва Дмитром Сухініним.

Під час засідання круглого столу на тему „Захисник України: від покоління до покоління” співробітник Інституту української археографії та джерелознавства Михайло Павленко та доцент кафедри новітньої історії України Запорізького національного університету Олексій Штейнле презентували другий том „Усної історії російсько-української війни 2014 – 2016 рр.”. До другого випуску книг цієї серії увійшли спогади бійців 55-ї окремої артилерійської бригади Збройних сил України – найбільшого з’єднання, що базується в Запоріжжі.

В рамках фестивальних заходів працювали цікаві локації: виставка-інсталяція „З Україною в серці”, криниця знань „Читай наше - шануй рідне!”, було організовано роботу фото-зон „Україна - це ми”, „Запорізькі козаки”, а біля батька Махна та хлопців–махновців фотографувалися  всі учасники фестивалю.

Вишукано підготували виставку своїх робіт „Будь у віках, державо Україно!” учні художнього відділення Дитячої школи мистецтв. На „Колесі майстрів” були представлені роботи учасників любительського об’єднання „Шедеври Гуляйпілля” районного будинку культури. У районному краєзнавчому музеї пройшли оглядові екскурсії „Гуляйполе. Буремні часи історії”. На виставці-ярмарку літератури „Хранителі історії Гуляйпільщини” краєзнавець Іван Кушніренко презентував друковані видання, написані ним та Володимиром Жилінським, про історію та людей гуляйпільщини.        

В КСК „Сучасник” виступили 84 колективи художньої самодіяльності з міст Запоріжжя, Бердянськ, Мелітополь, Токмак, Гуляйпільського, Оріхівського, Василівського, Чернігівського, Пологівського, Бердянського, Приморського, Запорізького, Новомиколаївського, Якимівського, Більмацького, Кам’янко-Дніпровського районів Запорізької області.

Фестиваль народного мистецтва „Вольниця” має на меті відродження, популяризація та збереження українського народного мистецтва; залучення до участі творчих колективів вокального, театрального, інструментального та хореографічного жанрів; популяризація творів українських композиторів, поетів та письменників. Щороку фестиваль об’єднує запорожців заради творчості, миру, злагоди на рідній землі. 

Читайте також