Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

До свята Покрови - мистецтво та наука світла

17 жовтня 2016 - 10:29

12 жовтня у виставковій залі Запорізької організації Спілки художників України відбулося відкриття виставки запорізьких митців нагоди свят Покрови Пресвятої Богородиці, Дня художника, Дня міста.

Особливою родзинкою відкриття стала персональна виставка запорізької художниці Лідії Коваль «Дотик світла». Показ її робіт триватиме з 12 жовтня по 4 листопада, він проводиться в рамках міжнародної ініціативи Дня фотоніки, який припадає на період роботи виставки.

Персональна виставка Лідії Коваль «Дотик світла» є підсумком п’ятирічної праці автора. Це живопис, світлові картини та модульні LED-світильники, створені протягом 2011-2016 років. Результатом творчих експериментів і пошуків стала своєрідна, унікальна комбінація прийомів академічного живопису та авторської техніки, паперової пластики та новітніх матеріалів, засобів світлового дизайну та LED-технологій.

- Виставка проводиться в рамках Дня фотоніки, який відзначається у всьому світі 21 жовтня, - розповіла автор, Лідія Коваль. - Цей міжнародний захід покликаний сприяти обізнаності широкої громадськості про актуальності фотоніки, яка охоплює всі пов'язані зі світлом нанотехнології та сучасні технологічні рішення, включаючи LED-освітлення, сучасні технології сонячних панелей, лазери, сенсори, оптичні волокна та інше. У 2014 році до цієї глобальної ініціативи приєдналися сотні організацій з 30 країн світу. У 2016 році до Дня фотоніки долучається й Україна, зокрема, цією виставкою «Дотик світла», яка демонструє вплив фотоніки на повсякденність через мистецтво.

Лідія Коваль - кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри дизайну ЗНТУ, автор 20 наукових публікацій, в тому числі монографії «Дизайн & LED-технології». З 2005 року веде виставкову діяльність в Україні та за її межами. Лідія - учасниця 15 регіональних і міжнародних дизайнерських та художніх виставок. З 2010 року - член культурного центру «Аріанна», Неаполь (Італія). З 2014 року - член Спілки дизайнерів України. Автор понад 50 дизайнерських розробок, близько 30 з яких вже впроваджено у виробництво. LED-технології стали для Лідії Коваль основним професійним захопленням, художнім засобом та об'єктом науково-теоретичного осмислення.

Читайте також