Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Про семінар «Державний Прапор – від княжих часів до сьогодення»

20 вересня 2016 - 10:18

У Запорізькому обласному краєзнавчому музеї 16-17 вересня 2016 року в рамках Всеукраїнської патріотичної акції «Історія прапорів України - княжі, козацькі, мілітарні та Державний Прапор» відбувся семінар за темою «Державний Прапор - від княжих часів до сьогодення», а також обласний семінар з актуальних питань музейної діяльності.

Захід ініційований Асоціацією інтернів Верховної Ради України та реалізується за підтримки Міністерства молоді та спорту України.

У заході взяли участь куратор акції Наталія Іванченко, директор Департаменту Владислав Мороко, вчені-історики, працівники музеїв і заповідників, представники громадських організацій, ЗМІ.

З вітальним словом до присутніх звернувся директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, Владислав Мороко, який зазначив: «Запоріжжя стало першим містом в Україні, що приймає акцію молодіжної організації «Асоціація інтернів Верховної Ради України» «Історія прапорів України: княжі, козацькі, мілітарні та Державний прапор». Ми повинні зосередити увагу, насамперед в музейних експозиціях, не на жертовній історії України, а на історії України – переможниці. І саме на цій ідеї виховувати патріотизм підростаючого покоління, та й усіх українців. Тож науковці, музейники, громадськість Запоріжжя беруть активну участь у справі виявлення, збереження та візуалізації історичних і сучасних українських прапорів».

З доповідями про військові прапори в системі козацьких клейнодів української Гетьманської держави ХУІІ-ХУШ ст.; виникнення козацьких прапорів та про долю прапора гетьмана Мазепи; прапори Революційної Повстанської Армії України у 1919-1921 рр.; мілітарні традиції в символіці минулого та сучасного козацтва; державотворчу та мілітарну складову прапора та герба Запорізької області виступили відомі історики, вчені Георгій Шаповалов (д.і.н, професор, заступник директора обласного краєзнавчого музею), Сергій Білівненко (к.і.н., доцент Запорізького національного університету), Ольга Борисенко (головний зберігач Національного заповідника «Хортиця»), Дмитро Сухінін (заступник голови Запорізької обласної координаційної ради з питань козацтва, начальник оперативного штабу козацтва, історик), Юрій Кравець (історик), Віталій Пилипенко (художник, автор гербу та прапору Запорізької області).

Учасники заходу мали можливість переглянути виставку прапорів часів Київської Русі, знамена УНР, УПА, Холодного Яру, бойові стяги сучасних батальйонів, що боронять країну на Сході.

«Ми хочемо, щоб наші співвітчизники, а особливо чоловіки, розпочали через візуалізацію вивчати історію Україну. Сподіваємося ця експозиція прапорів посприяє тому. Починаємо із Запоріжжя. Потім їдемо до Мелітополя та Бердянська, а звідти на Донеччину. Повна колекція експозиції, півсотні прапорів, буде презентована у жовтні знову ж таки у Запоріжжі, в обласній універсальній науковій бібліотеці, і наприкінці листопада у Києві», - зазначила куратор акції Наталія Іванченко.

Читайте також