Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Врожай перевершив сподівання

25 липня 2007 - 16:05

В усіх районах області завершено збирання ранніх зернових і зернобобових культур. При прогнозованому врожаї в 980 тисяч тонн аграрії області зібрали 1302,2 тисячі тонн при врожайності 17,9 ц/га. Про це під час брифінгу розповів в.о. голови облдержадміністрації Валерій Черкаска.

Найбільший валовий збір ранніх зернових отримали хлібороби Приазовського (85,1 тисяч тонн), Бердянського (77,5 тисяч тонн) та Оріхівського (72,2 тисяч тонн) районів. Найвищої урожайності ранніх зернових досягнуто у Приморському та Бердянському районах – відповідно 23,1 і 21,8 цга, а найбільше зерна озимої пшениці зібрано сільсгосппідприємствами Бердянського (28,8 цга), Приморського (27,8 цга), Розівського (27,1 цга) і Приазовського (27 цга) районів.

Одержаний обсяг зерна пшениці дозволить виконати завдання по забезпеченню трьохмісячного незнижувального запасу зерна в Регіональні ресурси (60 тисяч тонн), по закупівлі до Державного резерву продовольчої пшениці в обсязі 60 тисяч тонн і до Аграрного фонду – 43 тисячі тонн, - упевнений Валерій Черкаска.

На сьогодні до Держрезерву закуплено 1776 тонн зерна, в Аграрний фонд – 1850 тонн, до Регіональних ресурсів законтрактовано 50937 тонн.

Торкаючись актуального питання компенсацій сільгоспвиробникам, які найбільш постраждали від цьогорічної аномальної посухи (у нашій області спека випалила 68 тисяч гектарів ріллі), посадовець відзначив, що Кабінет міністрів не залишив сам-на-сам з бідою українське село. Аграріям буде надано фінансову допомогу. Кабмін визначив три її напрямки: відтермінування кредитів на 2-3 роки, компенсація прямих збитків (за посіяне насіння), можливість отримувати компенсації за програмами на особливих умовах.

Оскільки обласна виконавча влада намагається комплексно підходити до розв'язання проблем села, при голові ОДА розпочав свою роботу новий дорадчий орган - Рада сільгосптоваровиробників.

- До неї увійдуть представники понад сорока провідних сільскогосподарських підприємств регіону – по 1-2 з кожного району, - повідомив Валерій Черкаска. – Аграрії будуть висловлювати свої думки щодо різних проблем села, як виробничих, так і соціальних, аби вирішувати їх спільними зусиллями. Треба також мати на увазі, що формування державного бюджету на наступний рік вже відбувається, тому селянам та владі треба об'єднати свої зусилля для лобіювання інтересів області. Адже новий врожай 2008 року закладається вже сьогодні,- зазначив керівник аграрного сектору ОДА.

 

Управління інформації та зв'язків громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни