Департамент охорони здоров’я облдержадміністрації повідомляє, що за станом на 13.09.2016 в Запорізькій області зареєстровано чотири випадки захворювань ботулізмом і п’ять потерпілих ( у 2015 році - 10 випадків з 11 потерпілими, у тому числі два смертних випадки).
У всіх випадках захворювання мають побутовий характер, їх причиною стало вживання консервованих продуктів домашнього приготування та в’ялена риба.
Ботулізм відноситься до категорії гострих інфекційних захворювань, і виникає в результаті вживання продуктів харчування, які містять небезпечний ботулотоксин, що виробляється бактеріями.
Розмножуються бактерії ботулізму в безкисневому середовищі. Кип’ятіння і стерилізація в домашніх умовах не здатні знищити спори збудника ботулізму. В шлунково-кишковому тракті людини отрута, що виділяється збудником ботулізму, не руйнується.
Ботулотоксин викликає порушення проведення нервового імпульсу і параліч м'язів у всьому організмі хворого.
Інкубаційний період триває від декількох годин до однієї доби, у крайньому випадку, до двох, трьох днів, і залежить від кількості ботулотоксину, який потрапив в організм людини. Захворювання починається раптово, на тлі повного здоров'я. У людини з'являється м'язова слабкість, сухість у роті, порушується зір, з'являється, так звана, «сітка або туман» перед очима, довколишні предмети погано розрізняються. Хворий відзначає двоїння предметів, порушення ковтання, яке супроводжується суб'єктивним відчуттям присутності в глотці чужорідного тіла, з'являється першіння. У людини змінюється тембр голосу. Особа стає маскоподібною, зіниці розширюються. При перших симптомах подібного роду необхідно терміново викликати «швидку», оскільки хворому потрібна госпіталізація. Без лікування у хворого прогресує м'язова слабкість і наступає смерть від паралічу дихальної мускулатури.
У Запорізькій області останнім часом почастішали випадки ботулізму, пов'язані з вживанням в'яленої риби, приготовленої в домашніх умовах або купленої у випадкових осіб.
Для попередження захворювання ботулізмом підприємствам торгівлі забороняється реалізація: в'яленої і копченої риби, консервованої продукції домашнього приготування; консервів, що мають дефекти: бомбаж, деформовані, з ознаками псування; харчових продуктів, зокрема в'яленої і копченої риби за відсутності холодильного устаткування; харчових продуктів з простроченими термінами придатності; харчових продуктів без супровідних документів, що підтверджують їх якість та безпеку.
Необхідно звертати увагу, при якій температурі зберігаються та реалізуються рибні продукти в магазинах. У жодному випадку не можна купувати рибу в'ялену, копчену, консерви домашнього виготовлення, м'ясну продукцію, яка реалізується без холоду в неустановлених місцях, на стихійних ринках приватними особами.
Якщо у вас з'явилися симптоми захворювання ботулізмом, необхідно своєчасно звертатися за медичною допомогою, не займатися самолікуванням. При несвоєчасно наданій медичній допомозі може наступити летальний випадок у результаті паралічу дихальної мускулатури.
Управління у справах преси та інформації