Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Про ювілейну виставку обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України

13 вересня 2016 - 14:12

Про ювілейну виставку обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України

У виставковій залі Запорізької організації Національної спілки художників України відкрилася експозиція членів Запорізького обласного осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва України. Виставку присвячено 25-річчю осередку та річниці Незалежності України.

За роки своєї діяльності обласний осередок майстрів став центром розвитку та популяризації образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва, активним учасником багатьох обласних та всеукраїнських культурно-мистецьких заходів, мистецьких акцій, творчих звітів Запорізької області у м. Києві. Значну кількість виставок проведено до державних свят, в рамках Всеукраїнського козацького фестивалю «Покрова на Хортиці», Покровського ярмарку, фестивалю гончарного мистецтва «Гончарі на Хортиці», традиційної щорічної мистецької акції «Запорізькі обереги».

Патріотизмом та великою любов’ю до рідної України були сповнені обласна акція «Обітній рушник Запорізького краю – оберіг України» та Всеукраїнська акція «Карта – оберіг України». Велику популярність та зацікавленість мають майстер-класи з традиційних видів мистецтва, які проводять майстри під час виставок.

Запорізькі майстри з усієї області представили у ювілейній виставці  найрізноманітніші жанри творчості - вишивку, писанки, лозоплетіння, вироби з металу, ляльки. Усі стіни виставкової зали прикрасили рушники – весільні, обрядові. Цікаво оформлені стенди писанкарів – у рамах з лози у вигляді риб розміщено писанки різних майстрів. Ювелірні мережки прикрасили сукні та вишиванки, яких теж чимало на виставці.

Символічним центром виставки став дідух, прикрашений яблуками та фруктами – як щедрий дар осінньої запорізької землі. Автор композиції - голова  обласного осередку, заслужений майстер народної творчості України   Олександр Вільчинський.

Розписні «грушки» майстрині Галини Павлів вражають мініатюрними деталями, як і ювелірні вироби родини майстрів Москаленків.

Відкриваючи виставку, голова ЗОНСХУ, заслужений художник України Ірина Гресик зазначила:

- Ще ніколи в нашій залі не було такого буйства кольорів! Адже народна

творчість та майстерність не має меж. Вона вбирає все найкраще, найяскравіше, найгарніше. Для багатьох майстрів творчість – це сенс життя, його наповнення прекрасним.       

Гостями виставки, окрім дорослих запоріжців та гостей міста, стали й вихованці Запорізької дитячої художньої школи (директор Олександр Жолудь), які прийшли сюди ознайомитися із народним мистецтвом та роботами своїх педагогів. Діти говорять, що із задоволенням переймають творчий досвід кращих майстрів області. 

Читайте також