Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Відзначення у Запоріжжі свята «Запорізький Сабантуй-2016»

12 вересня 2016 - 13:58

11 вересня в Запоріжжі відбулося багатолюдне свято за традиціями татарського народу «Запорізький Сабантуй-2016». Сотні запоріжців та гостей міста прийшли на веселе свято та стали дійовими особами урочистості. Велика делегація кримських татар прибула з Мелітополя, були гості з Києва та інших куточків України.

Від імені обласної влади присутніх на святі привітав директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, який наголосив на тому, що в нашій області чимало культурних заходів проходять за ініціативою представників національних меншин, яких в Запорізькій області понад 80. Ми єдині у нашій різноманітності, зараз, в часи випробувань, лише наша монолітність допоможе перемогти ворога.

Організував свято центр татарської культури «Алтин-Ай» (він цього року відзначає 20-річчя) - підготував велику концертну програму творчих колективів, виставку народних умільців, приготування різних страв на відкритому вогні, конкурси та ігри.

Учасниками урочистого дійства стали національно-культурні товариства Запорізької області. Від їх імені виступив президент Запорізької спілки Асоціації національних меншин Науфаль Хамдані. Свято розпочалося урочистою ходою творчих колективів, які пройшли алеєю скверу в українських, татарських, білоруських, грецьких народних костюмах. Прозвучали державні гімни України, Татарстану та кримськотатарського народу.

Імам запорізької мусульманської громади Мухамед Мамутов благословив свято та помолився за цілісність України, за збереження Криму та Донбасу, за вигнання ворогів з України.

Керівник запорізького центру татарської культури «Алтин-Ай» Ряхіма Ахмерова вручила почесним гостям свята: директору Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владиславу Мороко та заступникові Запорізького міського голови Анатолію Пустоварову екземпляри священної книги Корану та наголосила, що за стародавніми традиціями татарського народу символ Сабантую - скромний татарський тканий рушник  -  це побажання мудрості, добра, символ спільного проживання на одній для всіх землі. І нехай він буде оберегом нашої багатонаціональної землі! Нехай Всевишній зберігає всі наші добрі справи.

Привітати представників татарської національної громади з осіннім Сабантуєм прийшли представники багатьох національно-культурних товариств. Під час концерту звучали татарські, українські, білоруські, грецькі пісні. Чи не найгарячіше аплодували кримськотатарському колективові з Мелітополя «Гюзель Керім», солісткам студії арабського танцю «Басіма», грецькому вокальному ансамблеві «Астерія».

Також, на святі був присутній народний депутат України Ігор Артюшенко, який провів спілкування з представниками національно-культурних товариств області.

Читайте також