Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Чекати газу чи обігріватись соломою?

17 липня 2007 - 15:12

Мова перш за все йшла про використання енергозберігаючих технологій у житлово-комунальній галузі регіону. Деякі напрацювання вже є. В області нині першим в Україні стартує досить цікавий проект.

Взимку школа, дитячий садок, клуб, фельдшерсько-акушерський пункт села Чкалово Приазовського району будуть опалюватись теплогенератором, який працюватиме на соломі. У цього біопалива досить високий ККД, він мало затратний і знаходиться поруч. Якщо він виявиться економічно вигідним, то вже наступного року буде впроваджуватись в інших сільських населених пунктах, куди газопостачання ще кілька років не дійде.

Ефективним є рішення про використання надлишкового тепла металургійного виробництва «Запоріжсталі» для теплозабезпечення двох районів Запоріжжя. Аналогічні проекти можуть бути реалізовані з використанням виробничої бази ВАТ «Запорізький алюмінієвий комбінат», «Запорізький завод феросплавів, «Запоріжкокс» та ін.

У Бердянську місцева влада планує отримувати електроенергію від роботи вітряків. Але, на думку С. Ушенка, у нашому краї їх використання не настільки ефективне, бо вітряні потоки не дуже сильні.

Загалом у роботі ЖКГ області є одна досить згубна тенденція, яка суттєво впливає на збереження тепла, а значить енергоносіїв в цілому. Комунальники сьогодні утеплюють під'їзди, але не промивають системи опалювання. А саме там найбільше втрачається тепла. Минулого літа у Запоріжжі системи опалювання були промиті „аж” у п'яти будинках.

Нині завдання влади під час реорганізації самої житлово-комунальної галузі - зробити зацікавленими у високому кінцевому результаті всіх причетних до теплопостачання. Адже сьогодні такий стан: тепломережі видають достатньо тепла, але скільки з нього отримають мешканці будинків, їх не обходить. Лічильники тепла є далеко не у всіх помешканнях, але мають бути встановлені найближчим часом. Саме життя змусить зробити це.

Індивідуальні котли опалення встановлювати, за словами спеціалістів, у Запоріжжі та інших містах регіону немає сенсу, бо наші газові мережі не розраховані на них, а лише на газові плити. Тому в одній – двох квартирах котел ще працюватиме, а в п'яти – десяти від нього користі не буде.

Територіальним управління Державної інспекції з енергозбереження по Запорізькій області проводиться роз'яснювальна робота з питань реалізації енергоефективних проектів.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни