Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Виховувати у суспільстві неприйняття насилля в сім’ї

4 липня 2007 - 17:03

Сьогодні, за даними управління МВС у Запорізькій області, на профілактичному обліку перебуває 2185 осіб, які вчинили насильство в сім`ї (94 особи жіночої статі, 2091 - чоловічої). Але це тільки вершина айсбергу. Фактів сімейного насилля набагато більше.

Тому для вирішення цієї проблеми у всіх районах та містах обласного значення створено координаційні ради та комісії з питань координації дій щодо попередження насильства у сім'ї. Діють центри соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді (обласний, 5 міських, 20 районних, 7 філій у селах та селищах), центр соціально-психологічної допомоги.

Фахівці центрів СССДМ постійно здійснюють просвітницьку роботу серед школярів, студентів, педагогів, батьків, умовно засуджених, батьків - вихователів, прийомних батьків з метою виховання і підвищення загального культурного рівня населення, культури міжособистісного спілкування, формування у суспільстві неприйняття насильства в сім'ї, інформування про можливу допомогу. Спеціалісти центрів систематично та цілеспрямовано здійснюють профілактичні заходи щодо попередження насильства над дітьми.

Перелік соціальних послуг, які надаються центрами соціальної допомоги дитині, яка зазнала насильства в сім'ї, досить широкий. Зокрема, психологічне консультування за "Телефоном довіри", соціальний супровід сім'ї, до якого входить: психологічна діагностика, з'ясування причин виникнення конфліктів у сім'ї, психологічна реабілітація у разі підтвердження факту насилля, проведення попереджувальної роботи, сприяння влаштуванню матері з дитиною до центру соціально - психологічної допомоги, влаштування дитини до притулку, індивідуальні консультації юриста, участь у судовому засіданні, якщо таке сталося.

Але, як зазначалось на засіданні координаційної ради, для суттєвого покращення профілактики насилля у сім`ї потрібно:

- міським радам та райдержадміністраціям забезпечити виконання плану розвитку мережі ЦСССДМ та збільшення чисельності штатних працівників районних центрів соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді не менше, ніж на 2 особи, які будуть здійснювати соціальну роботу у сільській місцевості як філії районних центрів соціальних служб для сім`ї, дітей та молоді;

- покращити просвітницьку роботу з метою виховання і підвищення загального культурного рівня населення, культури міжособистісного спілкування, формування в суспільстві неприйняття насильства в сім'ї, інформування про можливі види допомоги та перелік організацій і установ, які опікуються цими проблемами;

- УМВС у Запорізькій області провести роз'яснювальну роботу серед співробітників щодо численних фактів не прийняття заяв від постраждалих, навмисного затягування розгляду скарг. На сьогодні серед багатьох працівників міліції панує думка про те, що сімейні конфлікти - це внутрішня справа самої родини і втручатися не варто.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень