Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжжя туристичне

3 липня 2007 - 14:39

Запорізька область посідає провідне місце за рівнем забезпеченості цінними природними та історико-культурними ресурсами, здатними генерувати значний туристичний інтерес у вітчизняних та іноземних подорожуючих. Однак, регіональний туристичний продукт ще недостатньо представлений широкому загалу. Тому, як зазначила Л. Сізінцова, нині основним управлінським завданням є сприяння його просуванню на туристичному ринку та формування інвестиційної туристичної привабливості регіону. До речі, на сьогодні за привабливістю ми займаємо четверте місце в Україні після Києва, Івано-Франківської та Закарпатської областей.

Минулого року обласній виконавчій владі вдалося вибудувати єдину схему управлінської діяльності у курортно-рекреаційній сфері та сфері туризму. Її концептуальними засадами стало поєднання відповідних напрямків діяльності по взаємодії з територіями області, суб'єктами курортної та туристичної галузі, громадськими організаціями національних меншин, закладами із пам'яткоохоронної та музейної роботи.

Сьогодні стан розвитку сфери туризму у регіоні характеризується такими основними позитивними чинниками:

  • сформованою концепцією розвитку туризму і курортів, до втілення якої долучилися усі території області;
  • визначеними стратегічними напрямками розвитку галузі, викладеними у Програмі розвитку рекреаційно-курортного комплексу та туризму в області до 2010 року;
  • заходами щодо розробки та впровадження інвестиційного проекту розвитку туризму і курортів у 2007 році;
  • збільшенням числа суб'єктів туристичної діяльності регіону ( на 01.06.2007 року їх зареєстровано 143, у 2006 році ними до бюджету області внесено майже 2,5 мільйона гривень).

Пріоритетним завданням залишається діяльність, спрямована на збереження та популяризацію історико-культурних пам'яток як об'єктів туризму.

Всього на території Запорізької області на державному обліку перебуває 8031 пам'ятка, у т. ч. 1677 - історії, 6276 - археології, 78 - монументального мистецтва. До Реєстру пам'яток національного культурного надбання України занесено 3 пам'ятки історії, 8 - археології та 3 заповідники: Національний заповідник "Хортиця", державний історико-археологічний музей-заповідник "Кам'яна Могила" (м. Мелітополь), історико-архітектурний музей-заповідник "Садиба Попова" (м. Василівка).

Маючи такий історико-культурний потенціал, постало завдання щодо здійснення комплексу заходів по включенню до внутрішніх туристичних маршрутів ряду унікальних природно-ландшафтних, історичних, містобудівних, історико-архітектурних туристично привабливих об'єктів у районах та містах області. З цією метою розпочато роботу по створенню банку даних таких об'єктів. Це дозволить не лише суттєво змінити імідж області як промислового мегаполісу, але й надасть новий потужний поштовх соціально-економічному розвитку краю. Найбільш перспективними для розвитку в регіоні є історичний, спортивний, зелений, сільський, дитячий, молодіжний, діловий та інші види внутрішнього та зовнішнього туризму.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни