Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

ПАТ „ЗАПОРІЖГАЗ” оштрафовано за неправомірну відмову мешканцям квартир у газопостачанні

9 серпня 2016 - 14:46

ПАТ „ЗАПОРІЖГАЗ” оштрафовано за неправомірну відмову мешканцям квартир у газопостачанні

Адміністративна колегія Запорізького обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України оштрафувала публічне акціонерне товариство по газопостачанню та газифікації „Запоріжгаз” на 68 тисяч гривень за зловживання монопольним становищем.

Мешканці кількох квартир будинку по вул. Патріотичній, 54-а у місті Запоріжжі поскаржилися на безпідставне припинення з 01.04.2015 газопостачання в їх помешкання. За результатами розгляду колективної заяви у діях ПАТ „Запоріжгаз” відділенням виявлено ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції та розпочато провадження у справі. Встановлено, що підставою для відключення від газопостачання будинку № 54-а по вул. Патріотичній стало виконання робіт із заміни ділянки газопроводу середнього тиску. При обстеженні працівниками ПАТ „Запоріжгаз” системи газопостачання в заявлених квартирах  порушень (нещільності) виявлено не було. У зв’язку з тим, що доступ до однієї квартири був відсутній і причину падіння тиску в газопроводі не було усунено, пуск газу в газове обладнання цих квартир  фахівцями ПАТ „Запоріжгаз” здійснено не було.

Лише 29.04.2015 працівниками ПАТ „Запоріжгаз” була виконана реконструкція системи газопостачання та відновлено газопостачання по стояку заявників. 

Таким чином, споживачі стали заручниками взаємовідносин ПАТ „Запоріжгаз” з мешканцем квартири, до якої не було доступу. Тобто, споживачі  понесли колективну відповідальність за недопуск до газових приладів у іншому приміщенні, яка не перебуває в їх власності або користуванні, що не передбачено чинним законодавством.

У ході розгляду справи були виявлені й інші факти непоновлення ПАТ „Запоріжгаз” газопостачання споживачам після проведення чергового планового технічного обслуговування.

За результатами розслідування дії ПАТ „Запоріжгаз”, які полягали у повній відмові мешканцям квартир будинку № 54-а по вул. Патріотичній та будинку 31 по пр. Радянському в наданні послуги з постачання природного газу, визнані  порушенням законодавства про захист економічної конкуренції.

 - ПАТ „Запоріжгаз” зобов’язано вживати заходи з метою забезпечення не тільки безаварійної, але й безперебійної роботи газорозподільної системи. Мешканці будинку, під’їзду, стояка не повинні бути заручниками ситуації та нести відповідальність за невиконання окремим споживачем (мешканцем окремої квартири, з яким укладено договір) своїх обов’язків. Унаслідок неправомірних дій ПАТ „Запоріжгаз” споживачі квартир у порушення їх прав, визначених чинним законодавством у сфері надання населенню послуг з газопостачання, майже місяць залишались без газу, – пояснив голова територіального відділення Олександр Білий. 

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

В Запоріжжі відзначили 32-річчя військової частини 3026 Нацгвардії України

Повне знеструмлення підприємства: як уникнути техногенної катастрофи

Поліцейські Запоріжжя розкрили резонансне вбивство місцевого посадовця

Діалог бізнесу та держави: запорізькі підприємці отримали практичні поради про налагодження відносини з міжнародними партнерами

В Національному заповіднику «Хортиця» відкрилась виставка, присвячена козаку Мамаю

Медичні довідки для дошкільнят та учнів: що потрібно знати перед початком нового навчального року

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 345 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 858-го дня війни

Вільнянськ оговтується після ворожого обстрілу

30 червня – День жалоби в Запорізькій області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області