Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сільгосптоваровиробники об'єднуються, щоб не залишитись наодинці зі стихією

19 червня 2007 - 15:50

На брифінгу у прес-центрі ОДА голова обласної ради сільгосптоваровиробників Геннадій Новиков поділився з журналістами селянськими турботами і окреслив шляхи виходу із складної ситуації, що виникла внаслідок впливу негативних природних факторів.

- У нинішніх умовах селянину поодинці не вижити, - зазначив Геннадій Новиков.-Адже село ще й досі не живе по ринкових законах. Зважте, якщо піднімається ціна на пальне, то вартість проїзду у маршрутному таксі теж зростає. А від селянина за тих самих умов суспільство вимагає знижувати ціну на свою продукцію. Тому 38 найбільших сільськогосподарських підприємств області, що обробляють понад 300 тис. га земель, об'єдналися і створили обласну раду сільгосптоваровиробників.

Рада у травні поточного року проаналізувала ситуацію на ринку молока: з'ясовано, що закупівельна ціна на цей продукт сьогодні значно нижча, ніж його собівартість. У більшості випадків вона становить 60 коп. за 1 літр. За статистикою на кожній реалізованій тонні молока господарства області втрачають від 44 грн. Це може привести до знищення поголів'я молочних корів. Фахівці зійшлися на думці про необхідність підвищення якості молочних продуктів шляхом впровадження новітніх технологій і сучасного обладнання. Також запропоновано укласти угоди з переробними підприємствами щодо фіксованих достатніх закупівельних цін на цілий рік, а також надання господарствам холодильного обладнання в кредит. Позитивний досвід такої взаємодії демонструють колеги із сусідніх областей.

Йдеться і про збільшення поголів'я великої рогатої худоби. У сфері м'ясного тваринництва склалася ситуація аналогічна до молочного. При собівартості вирощування свинини більше ніж 8 грн. за 1 кг живої ваги закупівельні ціни ледве перевищують 7 грн. А нещодавно Мелітопольський м'ясокомбінат знизив закупівельні ціни на м'ясо ще на 20 коп. У вирішенні проблем тваринництва селяни розраховують на допомогу держави.

Особливу увагу облрада сільгосптоваровиробників приділяє вивченню ринку зерна.

- За нашими оцінками, попри всі погодні негаразди, цьогорік зерна буде зібрано у 2,5-3 рази більше, ніж необхідно для забезпечення продовольчої безпеки регіону, - підкреслив Геннадій Новиков. – У зв'язку з цим, вкрай необхідно правильно розпорядитися врожаєм.

Підбиваючи підсумки зустрічі з журналістами, голова обласної ради сільгосптоваровиробників Геннадій Новиков закликав представників мас-медіа виступити союзниками селян у справі формування позитивної громадської думки по відношенню до їх вимог одержувати гідну винагороду за свій нелегкий труд і адекватну ціну за свою продукцію.

 

Управління інформації і зв'язків з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень