Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Економіка навчилася працювати без політики

19 червня 2007 - 14:19

Такий висновок зробив заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальцев на брифінгу у прес-центрі ОДА, підбиваючи підсумки соціально-економічного розвитку області за 5 місяців з початку року.

Згідно даних, темп зростання у промисловості регіону склав 119%, що у півтора раза вище середнього показника по Україні (112,1%) та втричі перевищив приріст за аналогічний період 2006 року (106,8%). За цим показником ми випереджаємо у тому числі й індустріально розвинені області (для порівняння: Донецька -113,5%, Луганська – 113%, Дніпропетровська – 109,7%).

Вже традиційно для останніх років найбільший приріст спостерігається у машинобудуванні – 51,3%, стабільний приріст у металургії – 12,3%, у харчовій і легкій промисловості – 10,1% та 9,5% відповідно.

Суттєво зросла інвестиційна активність. В економіку області надійшло 52,6 млн. дол. прямих іноземних інвестицій, що у 7,5 раза перевищує відповідний показник 2006 року (7,03 млн. дол.). Як зауважив Володимир Кальцев, якщо ще місяць тому інвестори завмерли в очікуванні через політичну кризу, то в останні 2-3 тижні відчувається пожвавлення на інвестиційному ринку.

Обсяг роздрібного товарообігу за 5 місяців склав 2 млрд.335 млн. грн., що більше аналогічного показника минулого року на 33,2%, а з коригуванням на зростання цін – на 28,8%. При цьому принципово важливим є те, що індекс споживчих цін у травні по відношенню до грудня склав 100,6% проти 101,9% по Україні. На даний час облдержадміністрація вживає всіх заходів для зниження цін на окремі продовольчі товари – цукор, крупи, муку. Заступник голови ОДА пояснив, які важелі впливу використовує влада – активний діалог з виробниками та оптовиками, при потребі, коли спостерігаються ознаки зговору, залучаються антимонопольний комітет, органи прокуратури.

Зберігається тенденція зростання доходів населення області. Так, середньомісячна зарплатня за січень-квітень склала 1229 грн., що на 24% більше рівня аналогічного періоду 2006 та утримується на 4 місці серед регіонів України.

Оптимістично виглядає бюджетна картина. За 5 місяців у загальний фонд бюджетів усіх рівнів надійшло 2259 млн.грн., що на 594,8 млн.грн. (35,7%) більше відповідного періоду торік. Загальний фонд обласного бюджету поповнився на суму 660,8 млн.грн., що становить 111,7% до плану (перевиконання на 69,5 млн.грн.).

Як куратор зовнішньоекономічного напряму діяльності Володимир Кальцев торкнувся теми відзначення 10-річчя підписання Хартії про особливе партнерство між Україною та Північноатлантичним альянсом. Він повідомив, що в області проводяться численні заходи з євроатлантичної тематики, зокрема, „круглі столи”, лекції у навчальних закладах. Особливо слід відзначити конференцію, проведену у кінці травня для студентів та старшокласників, „Євроатлантична інтеграція очима молоді”. У бібліотеках постійно діють тематичні виставки, періодично оновлюється банк інформації „Україна – держава європейська” тощо.

Насамкінець заступник голови ОДА повідомив приємну новину стосовно вирішення багаторічної та резонансної проблеми – повернення владів вкладникам „Нашого банку”. Під керівництвом В.Кальцева три місяці велися переговори між усіма учасниками цього процесу і нарешті досягнуто результат. Днями підписано 4 меморандуми, якими передбачається до жовтня-листопада повернути вкладникам 11,2 млн.грн. Посадовець висловив надію, що нарешті це болісне питання буде знято.

 

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни