Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На славній Хортиці сьогодні рушник вишивали

7 червня 2007 - 16:14

За підтримки Запорізької обласної державної адміністрації та Запорізької міської ради на території кінно - спортивного театру „Запорозькі козаки” (козацька залога на о. Хортиця) відбулося відкриття Всеукраїнської культурно-мистецької, громадсько-політичної акції „Рушник національної єдності”

Творчі спілки вирішили до 24 серпня – Дня незалежності України руками кращих майстринь нашої країни вишити рушник національної єдності. Почесне право першими розпочати цю благодійну справу надано запоріжцям, адже тема козацтва червоною ниткою проходить на полотні. Зробити автограф на рушнику довірено відомим на Запоріжжі рукодільницям Валентині Харловій, Таїсії Мазур, Олександрі Артем'євій та іншим.

Конопляне полотно для рушника довжиною 9 метрів - робота рук хмельницьких ткаль, а 15 кілограмів вовни виготовили кримські татари. За доброю народною традицією саме полотно випрали у Дніпрі і висушили на лагідному сонечку. Першу нитку втягнуто на острові Хортиця – колисці запорізьких козаків.

Мета акції «Рушник національної єдності», ескіз якого зображено на фото,- сприяння відродженню народних традицій і ремесел, виховання у суспільстві почуття гордості за свій народ і свою державу, формування атмосфери суспільної злагоди, глибокого розуміння необхідності послідовної співпраці всіх гілок влади, розбудови незалежної України, зміцнення економічної могутності держави, її культурного та духовного розвитку.

Вітаючи учасників акції, заступник голови облдержадміністрації Микола Фролов запевнив, що у рушника буде щаслива дорога всіма регіонами України, якщо пролягає вона через Хортицю, де дух свободи і єднання живе і понині.

Наступні чотири дні запорізькі майстрині вишиватимуть його в обласній філармонії. Кожен бажаючий зможе спостерігати це дійство на власні очі.

Після закінчення визначеної для Запоріжжя роботи рушник передаватиметься до іншої області згідно з графіком Всеукраїнського оргкомітету.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень