Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Всі населені пункти області з’єднані транспортним сполученням з містами і між собою

5 червня 2007 - 14:10

На зустрічі з журналістами йшла мова про організацію пасажироперевезень у нашому регіоні.

136 підприємств здійснюють регулярні перевезення пасажирів по 626 маршрутах, з яких 229 - міських, 235 - приміських та 162 - міжміських.

Слід зазначити, що за останні роки кількість маршрутів значно зросла. Сьогодні в області досягнуто стовідсоткове охоплення сільських населених пунктів, які мають дороги з твердим покриттям, автобусним сполученням.

З початку 2007 року вдалося максимально знизити падіння обсягів перевезень пасажирів, яке спостерігалося останні роки. Крім того, за рахунок сезонного коливання обсягів перевезень очікується подальше вирівнювання ситуації та перевищення показника 2006 року.

Відповідно до вимог Закону України “Про автомобільний транспорт” обласна державна адміністрація є замовником на обслуговування приміських та міжміських внутрішньообласних маршрутів.

Одним з кроків до стимулювання розвитку пасажирського транспорту області стало запровадження конкурсного відбору перевізників при визначенні права обслуговування автобусних маршрутів. При визначенні переможця обов'язково враховується технічний стан рухомого складу, наявність виробничої бази або можливість для підтримання належного технічного та санітарного стану рухомого складу, умови зберігання автотранспорту, наявність резерву автобусів, умови для здійснення контролю за станом здоров'я водіїв, досвід роботи претендента з перевезення пасажирів, наявність порушень чинного законодавства у сфері автоперевезень, показники аварійності, рекомендації та оцінки роботи претендента з боку районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, громадськості.

Також одним із важливих чинників визначення переможця є наявність інвестиційних зобов'язань щодо оновлення рухомого складу. Нині більшість автобусів, що використовуються на маршрутах області, мають вік від 3 до 7 років. За 2004-2006 роки зросли обсяги придбання перевізниками та обслуговування маршрутів новими автобусами середньої та великої місткості типу “Богдан”, “Еталон”, ПАЗ. Тільки на травневому етапі конкурсу перевізниками взято зобов'язання щодо придбання 12 нових автобусів. Слід зазначити, що при цьому розглядалися приміські, тобто не дуже привабливі маршрути.

Значна увага при розгляді конкурсних пропозицій перевізників приділяється наявності скарг від населення.

На поточний час облдержадміністрація налагоджує співпрацю з обласним комітетом ветеранів щодо систематичного та невідкладного інформування про скарги від ветеранів, випадки відмови у пільговому проїзді.

На жаль, ускладнює розвиток міських та приміських перевезень невідповідність державної компенсації збитків перевізників від перевезення населення пільгових категорій реальним витратам при цьому (покривається близько 20% витрат). У минулому році перевізники області недоотримали близько 7 млн.грн., запланованих на здійснення пільгових перевезень. У поточному році кошти державним бюджетом для повернення вказаних прострочених компенсацій не передбачено.

Проблемою є і високий рівень “тінізації” перевезень з боку нелегальних перевізників, тобто тих, хто працює без отримання ліцензій, проведення конкурсів, сплати податків.

У цьому напрямку завдання влади - координація роботи контролюючих органів по забезпеченню якісного та безпечного автотранспортного обслуговування населення області. З метою підвищення якості послуг при перевезенні пасажирів автомобільним транспортом при облдержадміністрації створено робочу групу з питань впорядкування автотранспортного обслуговування населення (доручення голови ОДА Є. Червоненка від 19.01.2007 № 08-05/1). Одним із основних завдань вищезазначеної групи є боротьба з нелегальними автоперевізниками. Щотижнево робочою групою здійснюються перевірки стану обслуговування населення автотранспортом загального користування, за результатами яких провадиться відповідне реагування.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень

«З нас – шкільні автобуси, з вас – очне навчання», – голова Запорізької ОДА щодо організації навчання в Новомиколаївській громаді