Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Заключний акорд 59-го симфонічного сезону

14 червня 2016 - 15:20

Два дні – 9 та 11 червня академічний симфонічний оркестр Запорізької обласної філармонії (головний диригент – народний артист України В'ячеслав Редя) дарував запоріжцям дивовижну музичну подорож до сонячної, життєрадісної країни музики та щастя – Італії. У концертному залі ім. М.І. Глінки Запорізької обласної філармонії відбулося урочисте закриття 59-го симфонічного сезону.  Це свято не тільки для глядачів, а й для самих артистів, адже заключний концерт сезону – це хвилююча мить, яка втілює у життя заповітні мрії.

Для колективу академічного симфонічного оркестру 59-й симфонічний сезон був досить насиченим, сповненим багатьма яскравими проектами, грандіозними прем'єрами та цікавими музичними поєднаннями.  Фінальний концерт симфонічного сезону – це підведення підсумків масштабної і плідної роботи творчого колективу.

Своїм шанувальникам артисти презентували  різнобарвну палітру всесвітньовідомих творів геніальних композиторів минулих сторіч. Відкрила концертну програму «Італійська симфонія» Фелікса Мендельсона з виразними образами, життєствердною енергією та позитивними настроями. Ведуча концерту Світлана Холод розповіла глядачам цікаві, маловідомі факти з біографії композитора.

Творчість ще однієї визначної особистості була представлена у Концерті видатного італійського композитора Отторіно Респігі. Його відома симфонічна поема «Фонтани Риму» знову і знову вражає своєю неперевершеною красою,  витонченою грою тембрів музичних інструментів, прозорою та невагомою, чаруючою мелодією, що поступово перетікає від однієї партії в іншу, і, звичайно, своїми казковими, дивовижними образами. Тільки справжній майстер так влучно міг передати всі зміни фонтанів в різні години доби – їх багатий водний світ, гру світлотіней, музику сплесків.   

Протягом року академічний симфонічний оркестр радував глядачів незабутніми сюрпризами. Родзинкою нинішньої концертної програми стало виконання уривків з опери «Травіата» Джузеппе Верді. Артисти оркестру та солісти – Маріанна Рябошлик (сопрано) і Марк Сердюк (тенор, Харків) на сцені втілили у життя сучасну історію трагічного кохання. Відверті, пристрасні та драматичні настрої такої суперечливої музики видатного італійського композитора глядачі мали змогу відчути самі. Відданість і зраду, радість і біль, захоплення та розчарування – весь калейдоскоп  почуттів майстерно передали солісти та  академічний симфонічний оркестр гостям заходу.

Радісна атмосфера та блиск в очах всіх присутніх в залі підтверджували щире захоплення та задоволення від прекрасного твору та професіоналізму виконавців.

І наостанок, пролунав твір видатного   композитора, майстра симфонічного письма – Петра Чайковского. Урочиста музика зі святковими фанфарами, танцювальними ритмами, вишуканою мелодійністю, та як завжди, захоплюючою енергетикою, здатна підняти настрій навіть зневіреній людині, якою віддячував себе митець перед поїздкою до Італії, після якої і був написаний твір.

Кожен виступ артистів супроводжувався шквалом овацій, вигуками браво та біс! Свято музики пройшло у сповненій піднесеного настрою обстановці, а висока виконавська майстерність та вдало підібраний репертуар концерту викликали справжнє захоплення у поціновувачів класичної музики.

Квіти від голови Запорізької обласної державної адміністрації Костянтина Бриля та голови Запорізької обласної ради Григорія  Самардака, щирі посмішки та оплески від вдячних глядачів стали справжньою винагородою для музикантів. Запоріжці щиро дякували артистам за чудовий настрій та море позитивних емоцій.

Читайте також