Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Медики попереджають: зростає небезпека інфекційної захворюваності

4 червня 2007 - 15:06

1 червня під головуванням начальника управління охорони здоров'я Віктора Скрипаченка відбулася колегія управління охорони здоров'я облдержадміністрації з питань “Про стан інфекційної захворюваності та заходи щодо її профілактики” та “Про стан організації надання медичної допомоги ветеранам ВВв”.

З основною доповіддю виступив головний позаштатний епідеміолог області Юрій Волжин, зі співдоповіддю - головний позаштатний інфекціоніст управління охорони здоров'я облдержадміністрації Ірина Іванова.

Епідемічна ситуація по інфекційній захворюваності у 2006 р. знаходилась під контролем медичної та санітарно-епідеміологічної служб. У зв'язку з різким підвищенням температури навколишнього середовища в поточному році, згідно оперативних даних щодо епідситуації в Україні, області та санітарно-епідеміологічного нагляду щодо захворюваності на гострі кишкові та інші інфекційні захворювання, санітарного стану харчових підприємств, об'єктів водопостачання, зон рекреації зростає небезпека виникнення масових інфекційних захворювань.

Наявність в області двох пропускних пунктів через державний кордон, інтенсивна міграція населення, особливо в літній період підвищують ризик завезення небезпечних інфекційних хвороб на територію області. Така ситуація потребує постійної готовності медичних закладів до роботи на випадок епідускладнень. У містах і районах області проведену значну роботу щодо забезпечення цієї готовності. Тривають заход и з метою поліпшення санітарно-технічного стану приміщень, які будуть задіяні у проведенні медико-санітарних заходів у випадку виявлення хворого на особливо небезпечні, у тому числі , карантинні хвороби .

Колегія вирішила посилити роботу з метою забезпечення медичною службою області належного клініко-епідеміологічного аналізу захворюваності гострими кишковими та іншими інфекційними захворюваннями на кожній адміністративній території, в т.ч. вжити заходів щодо покращення стану лабораторної діагностики в області. Ширше використовувати різноманітні форми та методи інформаційно-освітньої роботи серед населення, у т.ч. через засоби масової інформації, щодо профілактики названих захворювань. В області буде продовжуватись робота по організації постійного моніторингу за особливо небезпечними хворобами.

З висвітлення другого питання виступила Марина Воловик, начальник лікувально-профілактичного відділу управління охорони здоров'я облдержадміністрації. Рішенням обласної ради від 30.11.2006 № 9 затверджено програму соціальної підтримки ветеранів війни, праці, інвалідів та інших малозабезпечених громадян, які потребують допомоги, на 2007-2010 роки “Назустріч людям”. У м. Запоріжжі працює програма щодо забезпечення малозабезпечених верств населення слуховими апаратами, згідно з якою у 2006 році їх отримали 66 осіб.(на 10 тис. дорослого населення Запорізької області припадає 824,4 ветеранів війни).

Кільк ість ліжок для ветеранів війни в госпіталях та госпітальних відділеннях становить 200, з них 30 неврологічних, 30 кардіологічних, 140 терапевтичних ліжок. Крім того, в лікувально-профілактичних закладах області функціонує 269 палат для інвалідів та ветеранів війни, у т.ч. 21 – в обласн ій клінічн ій лікарн і , 129 – у м. Запоріжжя, 119 – у міськ их лікарн ях та ЦРЛ, 649 ліжок . Забезпеченість спеціалізованими ліжками ветеранів війни області 1,6 на 1000 ветеранів. Відсоток охоплення диспансерним оглядом ветеранів війни становить 97,7%.

З 01.01.2005 збільшено видатки на 1 ліжко-день в обласному госпіталі для інвалідів Великої Вітчизняної війни, госпітальному відділенні м. Запоріжжя на медикаменти до 16 грн., на харчування - до 14 грн. Бюджетом 2007 року передбачено збільшення видатків у госпітальному відділені обласної клінічної лікарні та в палатах для інвалідів Великої Вітчизняної війни в усіх обласних лікувальних закладах.

Обласний госпіталь для інвалідів, відкритий у 2002 році, оснащен о сучасним медичним обладнанням, побутовою технікою ( у кожній палаті є холодильник, телевізор). У задовільному стані знаходиться матеріально-технічна база госпітальних відділень мм. Запоріжжя та Бердянська. Потребує поліпшення матеріально-технічний стан госпітального відділення обласної клінічної лікарні. Щорічно поступово оновлюється м'який інвентар, медичне обладнання.

 

Прес-центр управління охорони здоров'я облдержадміністрації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 371 раз вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень