Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Конкурс «Грай, музико» зібрав майже 400 інструменталістів з усієї України

7 червня 2016 - 10:21

4 червня у м. Мелітополь відбувся ІІІ Всеукраїнський конкурс виконавців-інструменталістів та фольклорних колективів «Грай, музико!», організований Мелітопольським училищем культури.

Мелітопільці і гості міста отримали чудову нагоду доторкнутися до неповторного світу музичної творчості.

Звертаючись до учасників конкурсу, заступник директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Наталія Паращук зазначила, що це творче змагання єднає різні куточки України, адже на конкурс з’їхалися інструменталісти і виконавці з Києва, Харкова, Кіровограда, Миколаєва, Волновахи, Ніжина, Кривого Рогу, Херсона, Лозової, Запоріжжя та Запорізької області.

-  Цей конкурс був заснований у 2007 році директором Мелітопольського училища культури Віктором Грицаненком. У першому фестивалі брали участь виключно «гармошечники», тому називався він «Грай, гармонь». Але згодом культурно-мистецький захід отримав величезну популярність і серед інших музикантів, і сьогодні в ньому беруть участь колективи та інструменталісти з музичних шкіл, училищ культури, університетів, а також аматорські колективи і виконавці, - розповіла голова предметно-циклової комісії «Народні інструменти» і викладач-методист Мелітопольського училища культури Таміла Фтіц.

Всеукраїнський музичний конкурс об'єднав виконавців від 7 до 78 років. Їхню майстерність оцінювало три склади журі, в числі яких були професори, виконавці високого рівня, переможці міжнародних та всеукраїнських конкурсів.

Професійне журі відзначило високий виконавський рівень оркестру народних інструментів Мелітопольського училища культури «Чарівні струни». Колектив став володарем Гран-прі конкурсу і отримав приз міського голови С.Мінька. Також на конкурсі спеціальні грошові премії імені Віктора Грицаненка отримали Микола Бєляєв з Мелітопольського району, Юрій Зязєв із с. Нестерянка Оріхівського району та Борис Залата з смт. Куйбишевого. Нагороди вручила донька Віктора Грицаненка, викладач-методист Київського інституту музики ім. Глієра Юліана Яблонська.

У категорії «Малі форми» (дуети, тріо) лауреатами  І ступеню стали дуети  у складі: Віктора Фесенка і Артура Морміля з Мелітопольського училища культури; Олександра Репіна і Владислава Вороніна із дитячої школи мистецтв №5 м. Запоріжжя; Олесі Усенко й Олени Резніченко дитячої музичної школи №12 м. Кривий Ріг.

У категорії «Фольклорні вокальні ансамблі з інструментальним супроводом» (без вікових обмежень) звання лауреата І ступеню присуджено народному аматорському фольклорному колективу «Веснянка» с.Данило-Іванівка Мелітопольського району і вокальному  ансамблю «Калинонька» с. Нестерянка Оріхівського району. У категорії «Фольклорні, інструментальні ансамблі, оркестри» - зразковому оркестру народних інструментів ДМШ № 12 м. Кривий Ріг та інструментальному ансамблю «Богемія» м. Мелітополь.

Серед солістів-інструменталістів (учнів музичних шкіл, шкіл мистецтв) лауреатами І ступеню визнані учениця  ДМШ № 12 м. Кривий Ріг Уляна Злищенко, учень ДМШ м. Енергодар Ілля Антип’єв і учень ДМШ № 2 м. Запоріжжя Олександр Павлов. У категорії  «Солісти-інструменталісти (студенти училищ культури)»  звання лауреатів І ступеню отримали Артур Морміль і Родін Осовський (Мелітопольське училище культури). У категорії «Солісти-інструменталісти (без вікових обмежень)» - Юрій Зязєв (с. Нестерянка, Оріхівського району) та Єлизавета Сімакова (м.Запоріжжя).

Конкурс пройшов за сприяння Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації, Мелітопольської міської ради, обласного методичного центру культури і мистецтва та обласного відділення Українського фонду культури.

Читайте також