Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Не залишимо без уваги жодної дитини

24 травня 2007 - 16:41

Членами координаційної ради розглянуто підсумки роботи служб у справах неповнолітніх за 2006 та 1 квартал 2007 року, питання соціального та правового захисту дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Сьогодні в області проживає понад 372 тисячі дітей. З них перебувають на обліку служби у справах неповнолітніх 4759 осіб. 3613 дітей проживають в сім'ях, батьки яких періодично ухиляються від виконання своїх обов'язків.

У доповіді начальник служби у справах неповнолітніх облдержадміністрації Антоніна Заіц зазначила, що завдяки ряду законодавчих змін, зініційованих Міністерством України у справах сім'ї, молоді та спорту, заходам, що вживались службами у справах неповнолітніх нашого регіону разом з іншими органами щодо запобігання дитячій бездоглядності, проблему вдалося врегулювати.

Якщо у 1997 році в 4 притулках області перебувало 2500 дітей, то у 2006 в 7 притулках – 1614 дітей , а злочини серед неповнолітніх зменшилися на 21,4 %.

Але робота, що проводиться в області з метою запобігання бездоглядності дітей, їх соціального та правового захисту, ще є малоефективною. Зростає кількість сімей, які з різних причин не виконують виховних функцій стосовно власних дітей. Гострою залишається ситуація щодо насильства в сім'ях відносно дітей. Внаслідок недостатньої профілактичної роботи кількість вилучення дітей з сімей з подальшим позбавленням батьківських прав зросла на 20%.

З розумінням поставилися органи місцевої влади до передачі службам у справах неповнолітніх нових функцій – опіки та піклування, усиновлення, створення та функціонування дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей.

В області проводиться широкомасштабна рекламна кампанія „Дитина чекає на Вас, врятуйте її від сирітської долі”, метою якої є активізація усиновлення дітей громадянами України та пропагування сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

Сьогодні на обліку 4615 дітей-сиріт, з них під опікою – 2670. Тільки за 2006 рік виявлено та поставлено на облік 1024 дитини. Право на усиновлення мають 1178. У 2006 році 240 з них скористалися цим правом. Це третій показник на Україні.

У 1 кварталі 2007 року усиновлено 36 дітей. Причому 80% – це сім'ї з нашої області.

У регіоні на сьогодні функціонує 44 прийомні сім'ї, в які на виховання та спільне проживання передано 64 дитини - сироти та 4 дитячих будинки сімейного типу, в яких живуть 33 вихованці. Тільки за 4 місяці поточного року створено 14 прийомних сімей та 1 дитячий будинок сімейного типу. Відповідно до розпорядження голови облдержадміністрації протягом 2007 року прогнозується створити 39 прийомних сімей, куди буде влаштовано 58 дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень

«З нас – шкільні автобуси, з вас – очне навчання», – голова Запорізької ОДА щодо організації навчання в Новомиколаївській громаді