Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Звернення голови облдержадміністрації Є.А. Червоненка до Президента України В.А. Ющенка та Прем'єр-міністра України В.Ф. Януковича

24 травня 2007 - 11:38

Шановний Вікторе Андрійовичу!
Шановний Вікторе Федоровичу!

 

Багато моїх колег – керівників областей впевнені, що єдиний шлях виходу з нинішньої політичної кризи – домовитися двом Вікторам про дострокові вибори.

Незважаючи на політичне протистояння у Києві, життя триває і йде своєю чергою. Ми як державні службовці не можемо собі дозволити поринути з головою у політику, бо повинні розв ' язувати проблеми ввірених нам територій, турбуватися про розвиток економіки і соціальне забезпечення.

Знаю достеменно – зима буде. І від того, як ми до неї підготуємося, пересічні українці багато в чому будуть оцінювати дієздатність влади. Саме комплекс проблем, пов'язаних з безперебійною роботою житлово-комунального господарства та реформуванням цієї галузі є питанням національної безпеки, що засвідчує його неодноразовий розгляд на засіданнях РНБО України.

Нас вкрай тривожить ситуація, що склалася.

По-перше, до цих пір нема постанови Уряду щодо затвердження переліку об'єктів інвестиційних субвенцій. Це не дозволяє місцевим органам влади розпочати освоєння коштів. Можна констатувати, що освоєння субвенцій уже затримується мінімум на півроку. Безсумнівно, що будувати потрібно вже зараз, влітку і восени, у сезон. Ми ж у кращому випадку у цей період будемо займатися процедурними питаннями і визначенням підрядників.

По-друге, ситуація з тендерами у сфері закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти турбує не на жарт. Міста Запорізької області – члени Асоціації міст України підтримали проведення акції проти критичного стану, що склався у системі тендерів. На переконання Асоціації, яке цілком співпадає з нашим, проведення чесних і прозорих тендерних процедур є практично неможливим через діяльність Тендерної палати України і пов'язаного з нею «Європейського консалтингового агентства». Вимоги і умови тендерних процедур завищені, а іноді практично не можуть бути виконані.

Те, що ця проблема не розв'язується, ставить органи влади на місцях у вкрай складне становище. Вимушений повторити, що тут також мова йде про національну безпеку країни.

У зв'язку з тим, що парламент фактично недієздатний, пропоную Президенту і Прем'єр-міністру України винести вищезазначені питання на засідання РНБО і прийняти дієві рішення аж до впровадження тимчасового порядку. Це дозволить своєчасно і всебічно підготуватися до осінньо-зимового сезону.

Ми також просимо узгодити з Кабінетом Міністрів України і затвердити перелік заходів у сфері регуляторної політики (за погодженням з місцевою представницькою владою) на випадок можливого підвищення цін на газ. Ми повинні бути готовими до цього, аби у найкоротші терміни привести тарифи у відповідність з економічно обгрунтованими показниками. Ми не можемо допустити повторення помилок 2006 року.

Нам, керівникам областей, вдалося майже неможливе. Ми не пропустили «кризу верхів» у регіони, зберегли спокій і стабільність на ввірених нам територіях.

Ми закликаємо до рішучих дій заради збереження економічної стабільності, утримання темпів соціально-економічного розвитку країни, зростання добробуту наших громадян і впевненості у завтрашньому дні. Жодні політичні успіхи і розмови про абстрактне благо не виправдають нас, якщо ми втратимо довіру наших співвітчизників.

 

З повагою
голова Запорізької обласної державної адміністрації


Є.А.Червоненко

 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень

«З нас – шкільні автобуси, з вас – очне навчання», – голова Запорізької ОДА щодо організації навчання в Новомиколаївській громаді