Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Художній пленер «Запорізький пейзаж»

10 травня 2016 - 15:23

Серед багатьох подій мистецького життя Запорізького краю і всієї України художній пленер «Запорізький пейзаж» вирізняється тим, що його заснувала і проводить не творча громадська організація чи приватна фундація, а Запорізький обласний художній музей. В цьому році музей досягне віку певної зрілості – 45-ти років з часу заснування. На сьогодні музейна колекція складається з більш як 16-ти  тисяч художніх творів різних видів образотворчого мистецтва.

 Протягом багатьох років особливістю творчої добірки Запорізького  обласного художнього музею є те, що велику частину зібрання живопису та графіки становлять твори сучасних митців. Урбаністичну тему в музейній колекції репрезентують твори таких іменитих художників як Сергія Васильківського, Олександра Бенуа, Олексія Кравченка, Петра Кончаловського, Федіра Коннова, Роберта Фалька, Юрія Піменова, Олексія Шовкуненка, Миколи Глущенка, Тіберія Сільваші та багатьох інших.

 В творчості місцевих митців та гостей міста запорізький пейзаж займає значне місце, зважаючи на історичну роль Запоріжжя як колиски запорізького козацтва, а потім первістка електрифікації та індустріалізації.

 «Дніпрогес» та металургійні заводи  побудовані в тридцяті роки ХХ століття стали основою сучасної промисловості, а навіть частково втілений в життя конструктивістський проект соціалістичного міста архітекторів-новаторів братів Весніних викликав великий інтерес на всесвітній виставці архітектури в 1939 році. Історію розвитку та своєрідну ауру міста Запоріжжя в різні часи відтворили на своїх картинах та графічних листах в основному відомі місцеві художники – Володимир Коробов, Георгій Колосовський, Євген Чуйков, Віктор Герценок. Аналізуючи твори на запорізьку міську тематику наукові співробітники музею зрозуміли, що в кінці ХХ та на початку ХХІ століття склався певний розрив у надходженні таких нових художніх творів до музейних фондів. Мистецький пленер «Запорізький пейзаж» який відбувається за підтримки Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації може до певної міри заповнити цю прогалину та знову актуалізувати міську тему звичайно ж із сучасних творчих та світоглядних підходів.

Учасниками першого художнього пленеру «Запорізький пейзаж» зокрема стали  такі відомі запорізькі майстри як Ірина Гресик, Наталія Коробова, Наталія Луценко, Надія Близнякова, Ольга та Анатолій Киргеєви та відомі українські художники Віктор Ковтун, Олександр Смородін, Олег Винник-Штеп, Михайло Довгань, Іван Драган та інші. Також міський пейзаж та жанрові урбаністичні замальовки відобразять у своїх світлинах фотохудожники Сергій Лавров, Борис Дворний та Володимир Лініков.

Митці під час оглядових екскурсій познайомляться з мальовничою Хортицею, атмосферою старого Олександрівська та сучасним станом конструктивістської архітектури соцміста поблизу «Дніпрогеса».

Підсумкова виставка за результатами цього пленеру стане певним камертоном для запорізької міської теми, адже буде виданий її каталог.

Читайте також