Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Національні громади Запоріжжя виступили на захист Меджлісу, українців і кримських татар

6 травня 2016 - 14:40

Національні громади Запоріжжя виступили на захист Меджлісу, українців і кримських татар

26 квітня підконтрольний Росії Верховний суд Криму прийняв позитивне рішення за позовом про заборону діяльності Меджлісу на території анексованого півострова.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

Світова спільнота висловила рішучий протест у зв'язку з діями російської влади щодо заборони діяльності Меджлісу. Прес-конференцію з цього приводу у Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці провели і національні громади Запоріжжя. Організатором заходу виступив президент Запорізької Асоціації національних меншин Науфаль Хамдані. У заході взяли участь директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко, керівник Мелітопольського кримськотатарського комітету «Азат» Рідван Ібраімов, голова Запорізького центру татарської культури «Алтин Ай» Ряхіма Ахмерова, голова конгресу азербайджанців України в Запоріжжі Габіб Гасанлі, голова Грецької ради Запорізької області Наталія Зурначіді, представник міського Грецького товариства «Геліос» Світлана Коваленко, голова польського національно-культурного товариства «Радість» Тетяна Лавриченко, голова Турецького товариства в Запоріжжі Туран Тосун, почесний громадянин міста Мелітополя, активістка Мелітопольського кримськотатарського комітету «Азат» Мунівер ханим Ідрісова, журналіст Запорізької ТРК Ольга Вакало, представники ЗМІ, громадські активісти.

Усі присутні гостро наголошували на протизаконності та антигуманності дій окупаційної влади щодо прав та свобод етнічних українців та кримських татар, що проживають на півострові. Особливу увагу акцентували на міжнаціональній єдності та підтримці.

Наприкінці заходу було оприлюднено «Заяву учасників конференції «Расова дискримінація. Заборона кримськотатарського Меджлісу судом окупаційної влади в Криму», в якій учасники конференції рішуче заявляють: «Дії окупаційного режиму в Криму вважаємо протизаконними і антигуманними, спрямованими на знищення свободи і демократичних цінностей, жертвами якого є етнічні українці і кримські татари. Звертаємося до уряду України і світової громадськості з вимогою зупинити гібридну війну на півострові, спрямовану російськими спецслужбами на створення міжнаціонального конфлікту; засуджуємо заборону окупантами свободи слова, вільної журналістики, арешт і вбивство кримськотатарських активістів. Замовний політичний судовий процес, спрямований на знищення представницького органу корінного народу півострова Крим Меджлісу кримськотатарського народу, вважаємо злочинним і протизаконним».

Зрештою, національні громади Запоріжжя в цьому питанні підтримала турецька діаспора і турецьке консульство. Про це повідомив Науфаль Хамдані, наголосивши на тому, що запорізькі національні громади не одинокі в боротьбі за Меджліс і вільне життя, волевиявлення і розвиток усіх національностей і зокрема українців і кримських татар на території анексованого півострова.

Читайте також

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль провів засідання Уряду, присвячене Запоріжжю

Металурги Запоріжжя приймають вітання з професійним святом

«Встановіть новий застосунок банку»: МВС попереджає про нову кібершахрайську схему

Моніторинг внутрішньообласних автобусних маршрутів: виявлено порушень на 100 тисяч гривень

«Україна – це Дім» – нова онлайн-платформа для ВПО та українських шукачів притулку за кордоном

Троє поранених внаслідок російських атак по Пологівському району. Серед них двоє дітей.

Фонд державного майна України запрошує взяти участь в орендних аукціонах. Лоти – приміщення у Запоріжжі для розміщення платіжних терміналів

Держприкордонслужба: наявність військово-облікового документа під час перетинання кордону обов’язкова

«Цифрова трансформація соціальної сфери – це зручність, комфорт та безпека людей», – заступник Міністра соціальної політики Костянтин Кошеленко

Вісім адміністративних послуг в одному вікні: Ірина Верещук ознайомилася з роботою проєкту «Я - ветеран» у Запоріжжі

СБУ викрила агентурну мережу, учасники якої створювали клони урядових чат-ботів для виявлення проукраїнських активістів на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 17.07.2024