Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Приватизація – 2007: чия черга?

24 квітня 2007 - 14:19

Продажем об'єктів нерухомого майна та незавершеного будівництва, а не високоліквідних підприємств займеться Фонд державного майна України у 2007 році.

Про це повідомив на брифінгу у прес-центрі облдержадміністрації начальник регіонального відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області Микола Горьовий.

Регіональне відділення Фонду державного майна України по Запорізькій області виконало планові завдання 2006 року з надходження коштів до бюджету, отриманих від приватизації, оренди державного майна та продажу державних пакетів акцій акціонерних товариств. Було приватизовано 47 об'єктів, і при плановому завданні 6 млн. 120 тис. грн. до держбюджету перераховано 15,6 млн. грн.

У поточному році планове завдання поки що доведено тільки по групах об'єктів “малої приватизації” на суму 12 млн. грн. У першому кварталі до держбюджету вже перераховано 18,4 млн. грн.

У поточному році планується отримати надходження від орендної плати у розмірі 6,3 млн. грн. За перший квартал до держбюджету перераховано шосту частину коштів.

На кінець квітня цього року залишаються діючими 844 договори оренди, з яких 834 стосуються оренди нерухомого майна, 10 – оренди цілісних майнових комплексів.

У 2007 році відбулись суттєві зміни в питаннях оренди державного майна. Постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2006 р. №1846 внесено зміни до “Методики розрахунку і порядку використання плати за оренду державного майна”, згідно яких значно розширено та змінено розмір орендних ставок. У відповідності до ст. 118 Закону України “Про Державний бюджет України на 2007 рік” передача в оренду державного та комунального майна тепер здійснюється виключно на конкурсних засадах.

Як зазначив Микола Горьовий, у першому кварталі регіональне відділення здійснило перерахунок розміру орендної плати за новими ставками по 500 діючих договорах. Призупинено дію 11 договорів оренди.

Процес продажу пакетів акцій дозволив завершити у 2006 році приватизацію 5 відкритих акціонерних товариств: “Запорізький рибокомбінат”, “Мелітопольське АТП 12356”, “Запорізький домобудівний комбінат”, “Автотранспортне підприємство 12364”, “Гуляйпільське АТП 12338”.

На сьогодні завершено приватизацію ще 3-х відкритих акціонерних товариств: “Оріхівський комбінат хлібопродуктів”, “Плодорозсадник “Молочанський”, “Запорізьке АТП 12329”.

Загалом від продажу регіональним відділенням пакетів акцій ВАТ за минулий рік до державного бюджету надійшло 6 млн. 575 тис. грн. У 2007 році планується отримати понад 10 млн. грн.

На початку 2006 року регіональне відділення здійснювало управління пакетами акцій 27 ВАТ. В результаті приватизації, ліквідації за рішенням суду та скасування емісії на початок 2007 року в управлінні регіонального відділення залишились пакети акцій 18 відкритих акціонерних товариств.

Протягом 2006 року реалізовано 146 управлінських рішень щодо державного майна, яке перебувало на балансах господарських товариств, а саме: 89 об'єктів (у т.ч. 63 житлові будинки) передано у комунальну власність, 27 житлових будинків приватизовано мешканцями.

Протягом 2006 року здійснено 181 перевірку виконання умов договорів купівлі-продажу державного майна і пакетів акцій та 128 перевірок виконання умов договорів оренди. За виявлені порушення подано 112 позовних заяв до господарських судів та судів загальної юрисдикції, а також нараховано штрафні санкції на загальну суму понад 1 млн. 340 тис. грн. У досудовому порядку та на підставі рішень господарських судів стягнуто 640,8 тис. грн. Розірвано один договір купівлі-продажу та 22 договори оренди.

В переліках об`єктів “великої приватизації”, що плануються до продажу в 2007 році, по нашому регіону включені Запорізьке державне підприємство “Кремнійполімер”, Запорізьке державне підприємство “Завод вуглець-вуглецевих композиційних матеріалів” та деякі інші.

Вимога Уряду цього року - продавати об'єкти разом із землею, щоб таким чином збільшити надходження до держбюджету. Але, за словами фахівців з приватизації, тут виникає чимало проблем. Перш за все тому, що наше земельне законодавство недосконале. Нині можна говорити не про хід, а про підготовку до роботи у цьому напрямку.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень

«З нас – шкільні автобуси, з вас – очне навчання», – голова Запорізької ОДА щодо організації навчання в Новомиколаївській громаді