Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Міжнародна школа-семінар пройшла у Запоріжжі

23 квітня 2007 - 14:24

Запоріжжя стало третім містом, де 19-20 квітня МОЗ України разом з управлінням охорони здоров'я облдержадміністрації, Запорізькою академією післядипломної освіти провели школу-семінар з міжнародною участю «Первинні імунодефіцити у дітей». У попередні роки такі форуми проходили у Києві та Львові.

Дитяча клінічна імунологія була створена в Україні десять років тому. Завдяки цьому в нашій країні за останні роки виявлено біля 600 первинних імунодефіцитів (ПІД). До цього ПІД (вроджені) практично не виявлялись. Сьогодні в усіх регіонах, в т. ч. і в Запорізькому, функціонують Центри дитячої імунології, надається спеціалізована амбулаторно-консультативна та стаціонарна допомога дітям .

Поступово змінюється ментальність лікарів першого контакту з пацієнтом щодо імунодефіцитів і багато фахівців, зважаючи на можливість ПІД у дитини, направляють до дитячого імунолога.

Підвищення кваліфікації наших спеціалістів відбувається за рахунок регулярної участі в різноманітних наукових форумах з імунології, у т.ч. міжнародних.

У роботі школи-семінару взяли участь лікарі - імунологи, педіатри та інші спеціалісти практичної охорони здоров'я і науковці з усієї України, а також Угорщини, Латвії, Росії, Білорусії. З вітальним словом до учасників звернулась заступник начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Наталія Мотовиця. Вона також висловила подяку професору, зав. кафедрою інфектології та дитячої імунології Дебреценського університету Ласло Мароді за надану консультацію запорізьким близнюкам Саші та Вані Щуклиним.

Людмила Чернишова - головний дитячий імунолог МОЗ України, професор, зав. кафедрою дитячих інфекційних хвороб КМАПО ім. Щупика, відкриваючи семінар, відзначила значний влад у розвиток дитячої імунології запорізьких вчених, зокрема, головного позаштатного дитячого імунолога управління охорони здоров'я облдержадміністрації Леоніда Овчаренка, професора, зав. кафедрою педіатрії ЗМАПО. Саме тому в Запоріжжі, місті зі складною екологічною ситуацією, проводиться у східному регіоні країни школа семінар.

Головне завдання форуму – навчити не тільки педіатрів, а й лікарів інших спеціальностей якомога раніше розпізнавати первинні імунодефіцити. Реальна кількість хворих значно перевищує число зареєстрованих. Для країн східної Європи у м. Дебрецені відкрито центр імуномолекулярної діагностики, який безкоштовно проводить складні дослідження з діагностики 130 інфекцій, що мають відношення до первинних імунодефіцитів. Найбільш активно діагностичну базу цього центру використовують спеціалісти України.

Професор, зав. кафедрою інфектології та дитячої імунології Дебреценського університету Ласло Мароді поділився досвідом проведення таких навчальних семінарів в Угорщині, Румунії, Македонії та інших країнах, а також розповів про практичні здобутки спеціалістів університету.

Протягом двох днів учасники школи-семінару мали можливість досконало ознайомитись з останніми досягненнями в області діагностики і лікування первинних імунодефіцитів, у т.ч. на рівні генної інженерії, та досвідом роботи спеціалістів України й інших країн.

 

Прес-центр обласного управління облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 863-го дня війни

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень

«З нас – шкільні автобуси, з вас – очне навчання», – голова Запорізької ОДА щодо організації навчання в Новомиколаївській громаді