Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Споживач має право знати

13 квітня 2007 - 16:20

Цінова ситуація, яка склалася на ринку продовольства в області, викликає особливе занепокоєння і торкається інтересів кожного громадянина.

На підставі повноважень, наданих постановою Кабінету Міністрів України від 25.12.1996 №1548, розпорядженням голови Запорізької облдержадміністрації від 19.03.2007 № 97 на сьогодні затверджено граничний рівень торговельних надбавок на основні продукти харчування – борошно, хліб з борошна І ґатунку та житнього, хліб із суміші борошна І ґатунку та житнього, макаронні вироби, крупи (рис, гречана, пшоно, ячна, манна), цукор-пісок, яловичину, свинину, м'ясо птиці, ковбаси варені І ґатунку, молоко (нетривалого зберігання), сир жирністю до 9 %, масло тваринне, олію. Це разом з іншими важелями впливу, безумовно, сприятиме зниженню соціальної напруги і стабілізації цінової ситуації на ринку продовольства.

Однак, за результатами проведених перевірок, які постійно здійснюються фахівцями облдержцінінспекції, встановлено, що всіма суб'єктами господарювання порушуються вимоги діючого законодавства з ціноутворення шляхом застосування торговельних надбавок вище затвердженого рівня. Це призводить до необґрунтованого зростання цін на продукти харчування , безпідставного отримання додаткової виручки та постійного обрахування споживачів.

Так, Держцінінспекцією в Запорізькій області за І квартал 2007 року проведено 95 перевірок суб'єктів господарювання, які займаються реалізацією продуктів харчування на території області; і в усіх випадках встановлено порушення!

За результатами перевірок до підприємств-порушників застосовано економічні санкції на загальну суму 6,5 тис.грн, з яких 98,5 % зараховано в доход державного бюджету. 5 посадових осіб притягнуто до адмінвідповідальності – накладено адмінштраф по 170 грн. на кожну особу. Окрім цього, попереджено обрахування споживачів внаслідок припинення порушення порядку формування та застосування цін на суму 4559,4 тис.грн. ( в розрахунку на 1 рік).

Наприклад, перевіркою ТОВ „Велич” виявлено безпідставне завищення цін на хліб із суміші борошна І ґатунку і житнього, внаслідок чого тільки за 2 місяці поточного року споживачами зайво сплачено 350 грн. За результатами перевірки до підприємства-порушника застосовано економічні санкції у сумі 1,05 тис.грн.; на посадову особу, з вини якої сталися порушення, накладено штраф 170 грн.

Споживач повинен знати, що Держцінінспекцією в Запорізькій області постійно здійснюються контрольно-наглядові функції та своєчасно надається відповідна інформація для реагування органам виконавчої влади.

 

Держцінінспекції в Запорізькій області

Читайте також

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень

«З нас – шкільні автобуси, з вас – очне навчання», – голова Запорізької ОДА щодо організації навчання в Новомиколаївській громаді

Програма єОселя: жителі Запорізької області вже отримали 29 пільгових кредитів на 36 млн грн