Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Віктор Ющенко: «Указ про дострокові вибори є чинним і обов'язковим до виконання»

13 квітня 2007 - 15:56

У четвер, 12 квітня, Віктор Ющенко дав традиційну щоквартальну прес-конференцію. Втім, на відміну від попередніх, у ході яких він здебільшого звітував громадськості про результати своєї діяльності на посаді Президента, нинішня була цілком присвячена проблемі подолання політичної кризи в державі.

Прес-конференція під назвою «Відповідальність. Законність. Вибір народу» тривала в «Українському домі» близько  двох годин. Її висвітлювали понад 500 представників мас-медіа. З них близько 100 зарубіжних журналістів та 400 вітчизняних, у їх числі 170 – представники регіональних ЗМІ.

У прямому ефірі захід транслювали НТКУ, 5 канал та ICTV. Крім того, «Всесвітня служба «УТР» вела супутникову та Інтернет-трансляції більш, ніж на 170 країн світу. 

Президент України Віктор Ющенко підтвердив свою позицію, що дострокові вибори до Верховної Ради є «єдиним способом повернути політичне життя в країні у правове русло». Глава держави наголосив, що дострокові вибори також дають можливість «прищепити парламентаріям чітке усвідомлення відповідальності перед виборцями та згладити електоральні розломи в суспільстві». Він підтвердив, що не збирається скасовувати свій Указ про розпуск парламенту і що цей документ обов'язковий до виконання.

При цьому Президент відзначив, що ситуація залишається стабільною і контрольованою, отже, Україна йде демократичною дорогою. Також він наголосив, що незважаючи на відмінності у політичних поглядах, українська нація демонструє європейськість і толерантність.

Загрози силового вирішення політичної кризи не існує, вважає Президент. «Армія України не втручається в політику,» – так прокоментував на прес-конференції глава держави заяви деяких народних депутатів щодо підвищеної бойової готовності, в якій начебто сьогодні перебувають ЗСУ.

Він повідомив, що саме з метою запобігання виникненню подібних пліток дав дозвіл міністру оборони Анатолію Гриценку на інспектування частин збройних сил тими групами народних депутатів, які поширюють подібні заяви. «Я готовий запропонувати те саме зробити журналістам. Якщо є ваша воля тримати моніторинг у межах допустимих норм режиму секретності – давайте ми це зробимо», – сказав Віктор Ющенко, додавши, що хотів би «раз і назавжди зняти це питання». Президент наголосив, що нині головним завданням силових та правоохоронних структур є забезпечення громадського порядку в суспільстві.

Він також заявив, що підстав для погіршення економічного становища в Україні немає. За його словами, Україна протягом останніх шести років постійно розвивається із нормальною позитивною динамікою, характерною для країн з перехідною економікою. У цьому контексті Президент нагадав, що нині – і це є сталою тенденцією останніх років – приріст ВВП в державі залишається одним з найбільших у Східній Європі. «Ця тенденція макроекономічна, вона не залежить від 3-4 місяців чиєїсь роботи чи не роботи», – підкреслив В. Ющенко.

Водночас Президент звернув увагу на ряд негативних моментів, що з'явилися в українській економіці протягом останніх місяців. Йдеться, зокрема, про утворення за вісім місяців 8 млрд. грн. прострочених боргів по ПДВ, затримка коштів, передбачених у бюджеті для фінансування сільського господарства, непрозора приватизація. «Оце вже є наслідок (роботи)», – сказав Президент.

Глава держави відзначив, що нині нормальна ситуація склалася на платіжному та торгівельному ринках, дефіцит бюджету «утримується на контрольному рівні і немає ніяких загроз», валютні резерви НБУ стабільні, валютний ринок також є збалансованим.

Глава держави дав щирі відповіді на всі запитання, з якими звернулись до нього присутні на прес-конференції журналісти.

 

Управління інформації і зв'язків з громадськістю

Читайте також

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень

«З нас – шкільні автобуси, з вас – очне навчання», – голова Запорізької ОДА щодо організації навчання в Новомиколаївській громаді

Програма єОселя: жителі Запорізької області вже отримали 29 пільгових кредитів на 36 млн грн