Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

“Екологічна ситуація навколо Новобогданівки занепокоєння не викликає”

2 квітня 2007 - 14:15

За час після вибухів на складах боєприпасів 275АБ проведено поглиблені огляди населення постраждалих населених пунктів.

Так, у 2004 році профілактичними оглядами було охоплено 4208 жителів (97,1%), за 2005 рік - 3486 жителів (80,4%), 2006 рік - 4300 (99,2%).

Як свідчить аналіз показників здоров'я населення зони НС, поширеність захворювань у 2004 році у порівнянні з 2003 роком зросла на 5,8% (по с. Новобогданівка - зменшилась на 12,4%), у 2005 році у порівнянні з 2004 роком - зменшилась на 6,3% (по с. Новобогданівка з меншилась на 1,9%), у 2006 році - збільшилась на 40%. Підвищення показників захворюваності спостерігається саме в ті роки, коли значно збільшується кількість оглянутого населення.

По структурі поширеність хвороб серед дорослого населення розподілилась наступним чином:

I місце посідають хвороби системи кровообігу - 36,9% від усіх хвороб.
II місце - хвороби сечостатевої системи - 15,5% від усіх хвороб.
III місце - хвороби нервової системи - 11,24% від усіх хвороб.

По структурі поширеність хвороб серед дитячого населення :

I місце - хвороби органів дихання - 52,2% від усіх хвороб.
II місце — хвороби нервової системи — 8,5% від усіх хвороб.
III місце - хвороби органів травлення - 6,3% від усіх хвороб.

Провідні місця також займають хвороби шкіри та органів травлення.

Слід зазначити, що відмінним у структурі захворюваності та поширеності у зоні НС від структури захворюваності та поширеності по області є те, що і серед дорослого, і серед дитячого населення провідні місця займають хвороби нервової системи. Збільшення показника поширеності та захворюваності на анемії на сьогодні має місце не тільки у населених пунктах, які опинилися в зоні НС, а і в м.Мелітополі, К-Дніпровському, Приазовському, Михайлівському, Оріхівському районах.

Показники поширеності та захворюваності на злоякісні новоутворення збільшились не тільки у Мелітопольському районі, а і по К-Дніпровському, Токмацькому районах, мм. Енергодар, Запоріжжя, Бердянськ.

Тому на сьогодні неможливо з впевненістю зробити висновки, що зміни показників захворюваності серед населення сіл, які опинилися в зоні НС, пов'язані із вибухами на артилерійській базі. Наразі, на нашу думку, підвищення показників пов'язано із збільшенням питомої ваги населення сіл зони НС, які охоплені профілактичними оглядами. Так, за даними Мелітопольської ЦРЛ, до 2003 року цей показник складав всього 35% проти 99,2% у 2006 році.

Враховуючи отримані дані, буде продовжено поглиблене спостереження за станом здоров'я населення зони, санітарно-епідемічним станом, з подальшим аналізом показників захворюваності та розробкою заходів, спрямованих на їх поліпшення. У зв'язку з цим управлінням охорони здоров'я облдержадміністрації видано наказ від 19.01.2007 № 19 "Про подальше удосконалення організації надання медичної допомоги потерпілим внаслідок надзвичайної ситуації в Мелітопольському районі".

З березня 2007 року оновлено профілактичні огляди населення цієї території . 21.03.2007 проведено огляди населення с. Новобогданівка спеціалістами обласної клінічної лікарні.

Санепідслужбою Запорізької області проводиться постійний санітарно-протиепідемічний і лабораторний контроль у зоні НС.

Облсанепідстанцією розроблено регламент об'єму і кратності лабораторних досліджень, затверджений головним державним санітарним лікарем України. Наказом по санепідслужбі від 16.01.2007р. № 07 «од» «Про організацію моніторингу за станом навколишнього середовища, харчуванням, торгівлі і дитячих закладів в селах Новобогданівка, Спаське Мелітопольського району» регламент доведено до виконавців Мелітопольської міської і районної санепідстанцій, оперативних і лабораторних підрозділів облсанепідстанції.

З початку 2007 року в населених пунктах у зоні надзвичайної ситуації санепідслужбою відібрано 220 проб питної води на відповідність ДОСТу за санітарно-хімічними і бактеріологічними показниками; 55 проб грунту; 85 проб атмосферного повітря; проведено 30 досліджень рівнів шуму на території житлової забудови с.Новобогданівка; досліджено 2 проби рослинництва і тваринництва, 18 проб харчових продуктів. Відхилення зареєстровано у 74 пробах води за санітарно-хімічними показниками.

З 19 по 23 березня фахівцями санепідслужби у с.Новобогданівка досліджено 9 проб атмосферного повітря на вміст 10-ти речовин. Перевищень гранично-допустимих концентрацій у досліджених пробах не зафіксовано. Відібрано 16 проб води з артезіанських свердловин і водорозподільчої мережі (с.Спаське, Новобогданівка) для дослідження на бактеріологічні і санітарно-хімічні показники, 4 проби води з артезіанських свердловин на вміст солей важких металів. Виявлено незначні перевищення гігієнічних нормативів за такими санітарно-хімічними показниками: „кольоровість”, вміст заліза. Дані відхилення обумовлені природними властивостями підземного горизонту, з якого здійснюється питне водопостачання цих населених пунктів. У досліджених пробах питної води відхилень за бактеріологічними показниками не зареєстровано. Досліджено 5 проб грунту на вміст важких металів, проведено 5 досліджень рівнів шуму на території житлової забудови с.Новобогданівка. Отримано позитивні результати.

Мелітопольською райСЕС були перевірені Новобогданівська ЗОШ 1-3ст., Спаська ЗОШ 1-3 ст. і ДДЗ “Малюк” с.Новобогданівка. При контролі грубих порушень не відмічено. Температурний режим підтримується стабільно. Водопровідна, каналізаційна системи знаходяться у робочому стані. Відібрано 4 проби харчових продуктів на бактеріологічне дослідження, 40 змивів з інвентаря на наявність умовно-патогенної флори, відібрано 2 проби питної води. Відхилень не виявлено.

Щодо гігієни харчування за останній місяць у Новобогданівці і Спаському обстежено 8 об'єктів громадського харчування і торгівлі. За порушення санітарного законодавства накладено 2 штрафи, закрито 2 об'єкти до усунення виявлених порушень.

Інфекційна захворюваність у Мелітопольському районі, у т.ч. у 5-ти кілометровій зоні, знаходиться на спорадичному рівні і зберігає багаторічні середньообласні тенденції.

За 2 місяці поточного року захворюваність на гострі кишкові інфекції у підконтрольному районі склала 29,8 на 100 тис. при 46,7 на 100 тис. середньообласному показнику. Зокрема, у с.Новобогданівка зареєстровано 2 випадки гастроентероколіту з 16 випадків у цілому по району.

Випадків виділення холерних вібріонів від людей, групових захворювань і спалахів інфекційних хвороб не зареєстровано.

Захворюваність вірусним гепатитом А в Мелітопольському районі в поточному році не реєструвалася.

Епідситуація по інфекціях, контрольованих засобами імунопрофілактики (кір, кашлюк, епідпаротит, краснуха, правець, поліомієліт, дифтерія), благополучна.

МОЗ України виділило 0,5 млн. грн. для вакцинації населення. З метою профілактики грипу в грудні 2006 р. проведено щеплення 4000 жителів зони НС.

Вакцинацію населення проти вірусного гепатиту А, правця, епідпаротиту, кору, краснухи планується провести протягом року відповідно до календаря щеплень.

З резервного фонду КМ України виділено 1,5 млн. грн. для закупівлі нового лабораторного обладнання. Оснащення лабораторії Мелітопольської міськСЕС вольтамперо-метричним аналізатором АВА-3 дозволило проводити визначення солей важких металів в об'єктах навколишнього середовища ( у воді – свинець, цинк, мідь і кадмій, у грунті – мідь і свинець) і харчових продуктах (свинець, цинк, мідь, кадмій, ртуть і миш'як). Після доукомплектації приладу методичним забезпеченням і проведення оцінки придатності використовуваного методу планується розширити сферу використання аналізатора для проведення досліджень повітряного середовища, а також визначення вмісту цинку і кадмію в грунті.

З введенням в експлуатаційний режим нового газорідинного хроматографічного устаткування на базі санітарно-гігієнічної лабораторії облСЕС стало можливим здійснення контролю за вмістом ароматичних і граничних вуглеводнів у повітряному середовищі.

Введення в експлуатацію після технічної апробації пересувної автолабораторії для моніторингу атмосферного повітря дозволить вже у 2 кварталі 2007 року контролювати вміст у повітряному середовищі домішок неорганічного походження (двоокис азоту, двоокис сірки, сірководень, аміак, пил та ін.) в автоматичному режимі у період проведення планових підривів.

Держуправлінням охорони навколишнього природного середовища на даний час відібрано та проаналізовано 21 пробу підземних та 12 - поверхневих вод.

Результати моніторингових спостережень свідчать про те, що вміст важких металів у пробах води спостережувальних свердловин № 1, № 2 відповідає вмісту у фоновій свердловині №3, розташованій поза зоною можливого впливу екологічно небезпечного об'єкта. Результати аналізів поверхневих вод стабільні.

Враховуючи можливу перспективу збільшення обсягів ліквідації боєприпасів Білозерською ГРЕ, додатково розроблено проект на буріння і обладнання 9 спостережливих свердловин.

Контроль грунтів здійснюється шляхом відбору та аналізу на вміст важких металів ( кадмій, кобальт, мідь, нікель, свинець, цинк ) проб грунтів технічної території в/ч А 2985 у моніторингових точках спостереження. Відібрано 15 проб ґрунтів. Результати їх досліджень свідчать, що вміст важких металів суттєво не відрізняється від даних аналізу проб до проведення утилізації боєприпасів на майданчиках технічної території в/ч А 2985.

За результатами хімічних аналізів можна зробити висновок, що забруднення грунтів, поверхневих і підземних вод важкими металами внаслідок знищення боєприпасів не спостерігається, показники аналізів стабільні.

Таким чином, екологічна ситуація на території зони НС не викликає занепокоєння. При цьому моніторинг стану довкілля триває.

 

Управління інформації та зв'язків з громадськістю

Читайте також

В Запоріжжі відкрили регіональний офіс «Зроблено в Україні» для підтримки економіки під час війни

Запоріжжя відвідав тимчасово виконуючий обовʼязки міністра молоді та спорту України Матвій Бідний – обговорили перспективи розвитку спорту в прифронтовому регіоні

В Запоріжжі відзначили кращих поліцейських

Спільна робота Запорізької ОДА, бізнесу та волонтерів: військовим передали велику партію автівок

Як здійснюються лікарняні виплати у 2024 році

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

В Запоріжжі привітали 76 золотих медалістів

Впродовж доби окупанти 272 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 862-го дня війни

«Споживання зростає, дефіцит теж»: в Запорізькій області оновили графіки відключень

«З нас – шкільні автобуси, з вас – очне навчання», – голова Запорізької ОДА щодо організації навчання в Новомиколаївській громаді

Програма єОселя: жителі Запорізької області вже отримали 29 пільгових кредитів на 36 млн грн