Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Запоріжці долучилися до таємничості петриківського розпису

23 лютого 2016 - 13:34

У Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці  імені О.Горького пройшли майстер-класи з петриківського розпису від Оксани Хижняк, яка навчила запоріжців таким елементам „петриківки”, як яскраві квіткові мотиви, рослинний орнамент і завитки.

Цьому виду мистецтва більше двохсот років – петриківським орнаментом наші предки прикрашали предмети побуту, домашній інтер’єр і екстер’єр. І сьогодні петриківський розпис уже став класикою і не виходить із моди.

Сама Оксана Хижняк займається таким видом народного мистецтва ось уже двадцять років.

- У традиційному петриківському розписі квіти зображуються стилізовано, і взагалі всі рослини максимально наближені до справжніх,  - говорить майстриня. – Техніка „петриківки” досить проста: спочатку олівцем наносяться контури майбутнього малюнку – предметів, квітів. А після цього використовують жовток, клей и звичайну гуаш. І малюнок оживає! За давньою традицією, зображення „пишуть” мочками пальців...

Саме так Оксана Хижняк творить свої яскраві шедеври. Для нанесення тонких узорів використовує саморобні пензлі з котячої шерсті. І наголошує, що для того, щоб створити ідеальне зображення, необхідно дотримуватися всіх правил традиційних технік „петриківки”.

Мистецькі рукотворні вироби Оксани Хижняк, картини, а ще – розписані обереги і прикраси відомі в Ізраїлі, Швеції, Франції, Арабських Еміратах. І запоріжці (а особливо – молодь) з радістю долучилися до майстер-класів майстрині і доторкнулися до таїнства петриківського розпису. 

Читайте також