Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Представники різних національностей у Запоріжжі разом працюють і разом святкують

15 лютого 2016 - 16:15

У центрі національних культур «Сузір’я» Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.Горького пройшло перше у цьому році засідання координаційної ради громадських об’єднань національних меншин при голові Запорізької облдержадміністрації.

На цьому засіданні методист обласного методичного центру культури і мистецтв Олена Райлян презентувала інформаційний збірник «Національне подвір’я». Матеріали присвячені VI Всеукраїнському козацькому фестивалю „Покрова на Хортиці”, який пройшов за ініціативи Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізької обласної ради та за підтримки Міністерства культури України 14 жовтня на о. Хортиця і поєднав низку святкувань: Покрову Пресвятої Богородиці, День українського козацтва, День захисника України, День визволення міста Запоріжжя від нацистських загарбників і День Української Повстанської Армії. У рамах фестивалю відбувся художньо-творчий проект „Національне подвір’я”, у рамках якого на галявині біля історико-культурного комплексу „Запорозька Січ” розгорнулося ціле багатоетнічне культурне містечко. Більше двадцяти національно-культурних товариств Запорізького краю представляли перлини своїх національних культур, звичаїв, традицій і кращих зразків народної творчості. Таким чином українці, німці, греки, болгари, вірмени, грузини, поляки, білоруси, татари, араби, албанці, литовці, чехи – різні за світоглядом і культурами об’єдналися на священній й історично славній Хортиці в одну родину.

Саме такий звеличений дух спільних святкувань і тепло багатонаціональної запорізької душі відтворює збірник „Національне подвір’я”, де зібрані відгуки представників національних громад про наше місто, про запорізьку землю, яка гостинно приймає в свої обійми всіх, незалежно від національності і світобачення.

Так, як говорять голова Запорізького міського грузинського товариства ім. Шота Руставелі Мамука Качлішвілі, в Запоріжжі панує толерантність, повага до культур, звичаїв і традицій різних національностей. А такі заходи, як „Національне подвір’я”, дають унікальну можливість знайомитися з певними особливостями культури народів і зміцнювати мир і дружбу.

А президент Арабського центру Науфаль Хамдані наголошує, що в нашому регіоні мешкають люди багатьох національностей, які є носіями самобутніх і цікавих культур. І на щастя, на Запоріжжі створені всі умови для того, щоб різні народи мали змогу зберігати і розвивати свої культурні надбання, творчу діяльність, ділитися етнонаціональними цінностями.

Представники різних національних громад Запоріжжя і Запорізької області, зберігаючи свою самобутність, виступають активними учасниками різноманітних міських і обласних заходів. Так, однією великою і дружною багатонаціональною родиною провели запоріжці перший новорічно-різдвяний фестиваль. За актину участь у цьому святковому дійстві директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації Владислав Мороко вручив керівникам об’єднань національних громад подяки.

- Ми завжди робимо наголос на співпраці і взаємозв’язку представників усіх національностей, які живуть у нашій області, - зазначив Владислав Мороко. – І спілкування наше із національними громадами є соціокультурним, акцентованим на спільному вирішенні проблем. Таким чином, ми разом працюємо і разом на славу святкуємо, даруючи один одному культурні надбання наших народів...

На цьому діяльність нацгромад не завершується, а навпаки – набирає обертів. І яскравий доказ тому – цілий комплекс святкових заходів, які планується провести в 2016 році у рамках Програми підтримки розвитку культур національних меншин у Запорізькій області.

Читайте також