Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Відбулося засідання за круглим столом, присвячене 150-річчю від дня народження Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького

30 вересня 2015 - 16:53

Відбулося засідання за круглим столом, присвячене 150-річчю від дня народження Митрополита УГКЦ Андрея Шептицького

29 вересня у Центрі національних культур “Сузір'я” Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки ім. О.М. Горького відбулося засідання за круглим столом присвячене 150-річчю від дня народження митрополита УГКЦ Андрея Шептицького.

У заході взяли участь провідні науковці, представники релігійних конфесій, громадськість.

Як наголосив у вступному слові директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко,постать одного з найвизначніших діячів української історії і культури XX століття митрополита Андрея Шептицького посідає визначне місце в історії українського народу.  Багато з того, що проповідував Шептицький не втратило актуальності й у сучасній Україні.

З метою популяризації його життя та суспільно-громадської діяльності у Запорізькій області 17 вересня проведено Єдиний день інформування населення, у бібліотеках організовано виставки літератури, у Державному архів Запорізької області демонструється онлайн - виставка з життя митрополита УГКЦ.http://www.archivzp.gov.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=527%3A2015-09-28-06-04-39&lang=ru

Радянська імперія намагалася знищити УГКЦ, яка уособлювала собою українську ідентичність та прагнення жити у вільній та незалежній Україні. Нині спостерігається аналогічна ситуація, коли нас намагаються розколоти ззовні по національній чи релігійній ознаці.

Науковці Запорізького національного університету: доктор історичних наук, професор Олександр Ігнатуша та кандидат історичних наук, доцент Інна Шугальова розповіли про історичні аспекти виникнення та діяльності УКГЦ та світоглядні орієнтири православної та греко-католицької духовної молоді на рубежі століть.

Завідувач сектору релігієзнавства Центрального Державного історичного архіву України м. Львів Оксана Гайова, яка присвятила вивченню й упорядкуванню архіву Митрополита Андрея Шептицького понад 20 років, повідомила про маловідомі факти з біографії митрополита та про радянські міфі щодо співпраці Шептицького з німцями тощо. На її думку, митрополит найбільше переймався браком національної, браком релігійної єдності, що були та й залишаються головною проблемою українців.

Під час обговорення владика Фотій (УПЦ КП) зазначив, що Шептицький є справжнім апостолом християнської любові та прикладом для сучасних українців.

Представник Запорізької державної інженерної академії професор Віктор Калюжний підкреслив, що Україна довгий час була ареною боротьби західноєвропейського та азійського, східного архетипів, і саме главі УГКЦ вдалося зберегти на теренах України західноєвропейський архетип.

Єпископ Ян Собіло (РКЦ) повідомив, що нині добігає кінця процес беатифікації Андрея Шептицького. Начальник управління міжнаціональних відносин та релігій Департаменту культури ЗОДА Павло Мяло процитував слова митрополита, яки є нині дуже актуальними: «Любов полягає на ділах, а не на словах! Хто на своєму становищі працює для добра народу, сповняючи сумлінно свої обов’язки, - той є ліпшим патріотом, ніж той, що багато говорить, а мало робить». 

Під час обговорення актуальних питань взаємодії церкви та держави на прикладі діяльності митрополита УГКЦ Андрея Шептицького, учасники домовилися у перспективі провести науково-практичні слухання для  студентів, вчителів, які досліджують взаємовідносини церкви та держави. Також у дар бібліотеці було презентовано унікальне багатотомне видання – пасторські послання митрополита Андрея Шептицького.

Читайте також