Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Про виставку «З Австралії з любов’ю до України»

8 липня 2015 - 14:14

В обласному художньому музеї відкрито виставку творів Віктора Грозного, присвячену 90-річчю від дня народження художника.

Народився художник на хуторі Зеленому у Вільнянському районі, де прожив свої перші щасливі 17 років життя. А потім була війна, депортація до Німеччини разом із родичами, яких після війни доля розкидала по різних усюдах: батько повернувся в Україну, сестра опинилася в Голландії, тітка - в Канаді, а сам Віктор - в Австралії. Працював на різних роботах, але найулюбленішою була - садівником у Ботанічному саду в Сіднеї. Вечорами вчився в коледжі малювати, передавати на полотні свої почуття, думки і захоплення красою навколишнього світу.

Бажання пізнати цей світ покликало його в кругосвітню подорож. Греція, Єгипет, Італія, Швейцарія, Німеччина, Голландія, Канада (зустрівся з сестрою і тіткою), США, Гавайські острови, Фіджі, Нова Зеландія, Японія, Китай, Гонконг, Таїланд, Індонезія - і повернувся до Сіднею.

Ще більше тягнуло додому, в Україну, в свій хутір і батьківський дім. Зібрався і поїхав. Зустріч із батьківщиною підштовхнула до рішення подарувати Запорізькому обласному художньому музею створені за багато років картини.

Передаючи свої 320 картин до музею Віктор Грозний просив, щоб його експозиція була постійною. Звичайно, такої можливості у музею не має. Та ця виставка в музеї вже шоста. Крім того, вона експонувалася в Києві, в Палаці «Україна». Всі виставки мали великий успіх у глядачів.

Мистецтво Віктора Грозного відноситься до мистецтва «наївного примітивізму». Його творчості притаманні свіжість прийомів, безпосередність і простота у вираженні почуттів. Гармонійний світ людини і природи, створений ним, приваблює щирістю і добротою. Для більшості творів характерні виразність предметних мотивів, замкнута форма, пов'язаний з нею локальний колір, особлива сонячність.

Живописні ефекти частіше відсутні, в основному переважає малюнок. Замість руху художник зображує стан, навіть фігури, які знаходяться у русі, вирізняються статичністю. Він вільно поводиться з пропорціями - розміри фігур і окремих деталей залежать від того значення, якого надає їм авторський задум. Прагнення до площинності, бажання передати простір приводять до затвердження креслярських, картографічних прийомів, які не заважають роботам бути просторово легкими і поетичними.

На цій виставці експонується лише 49 картин. Наївні, надзвичайно сонячні пейзажі далекої Австралії, екзотичні яскраві квіти, ціла колекція австралійських птахів і, звичайно, картини, присвячені Україні увійшли в експозицію. Можливо відвідувач такої виставки не завжди настільки підготовлений, щоб усвідомити, відчути тут філософію «незнання» і «невміння», відчути поетику простоти і наявності аматорської художньої творчості. Та походити по виставці, відчути вразливу душу художника-земляка - це ніби отримати сеанс психотерапії, який чудово знімає всю суєту, напругу і стрес сьогодення.

Читайте також