Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Легалізація зарплати – великий резерв наповнення пенсійного бюджету

24 червня 2015 - 16:25

На цьому неодноразово наголошувалося на розширеній нараді щодо погашення заборгованості перед Пенсійним фондом України, у тому числі пільгових пенсій, страхових внесків та єдиного внеску, яку провів голова облдержадміністрації Григорій Самардак за участю голови Пенсійного фонду України Олексія Зарудного, представників правоохоронних органів та фіскальної служби.

Керівник області звернув увагу на невтішну тенденцію: за останні 15 років кількість пенсіонерів на одну тисячу працюючих зросла вдвічі.

- У 2015 році на тисячу працюючих припадає 1445 пенсіонерів. Відповідно, чим більше пенсіонерів, тим більше навантаження на пенсійний фонд. До об’єктивних факторів додається негативна демографічна ситуація. Але є й суб’єктивні фактори. Ряд підприємств не виконують своїх обов’язків по сплаті пенсійних внесків. До 250 тисяч платників єдиного внеску працюють в тіні. Ми повинні розглянути причини цієї ситуації і намітити шляхи її виправлення, - окреслив завдання Григорій Самардак.

Про стан заборгованості доповів голова Пенсійного фонду в Запорізькій області Анатолій Казачук.   За словами посадовця, щомісяця в області виплачуються пенсії на загальну суму 1100 млн. грн., з яких 66,8% - за рахунок власних коштів. Дефіцит понад 300 млн. грн.. утворюють підприємства, причому деякі мають багаторічну заборгованість. Наприклад, найбільшим боржником – на суму 50 млн. грн.. – є «Кремнійполімер», який накопичує борги з 2009 року.

Учасники наради заслухали представників підприємств, де найскладніша ситуація. Зокрема, заводів «Укрграфіт», «Кремнійполімер»,   мелітопольських заводів товарів народного споживання та компресорного, Токмацького ковальсько-штампувального заводу, Янцевського гранітного кар’єру тощо. По кожному випадку відбулося предметне обговорення, висловлено пропозиції та рекомендації.

За підсумками нарада головою облдержадміністрації надано низку доручень щодо наповнення бюджету Пенсійного Фонду України,  погашення заборгованості,  сплати страхових внесків та єдиного внеску. Зокрема, органам місцевої влади необхідно забезпечити контроль за виконанням графіків погашення заборгованості, посилити контролюючу функцію в роботі комісій з питань погашення заборгованості з виплати заробітної плати, пенсій, стипендій та інших соціальних виплат тощо. Окремо наголошено, що борги комунальних підприємств – у сфері відповідальності органів місцевого самоврядування.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Одна година без вуличного освітлення – 1,5 тисячі домогосподарств зі світлом

Державний пакет акцій АТ «ЗАлК» – на приватизаційному аукціоні

Українські банки видали перші кредити на розвиток альтернативних джерел енергії за програмою «Доступні кредити 5-7-9%»

Закупівлю шкільних автобусів на понад 86 мільйонів гривень оголосив Департамент освіти і науки Запорізької ОДА

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 23.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 463 удари по 11 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 880-го дня війни

У Держприкордонслужбі чекають на вмотивованих військовослужбовців

Уряд та обласна влада спільно працюють над вирішенням нагальних проблем регіону

У Запоріжжі проведуть форум з працевлаштування «Кар’єрний старт. Нові можливості для молоді»

Електронне бронювання працівників через Дію: як це працює

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 22.07.2024