Про це повідомили в Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації. Для кісточкових культур на даному етапі мікроспорогенезу критичним є зниження температури повітря нижче -240С, а пошкоджуючим для сортів абрикоса і персика – нижче -200С. Тому підмерзання генеративних бруньок сортів вишні не відмічено, у сортів черешні підмерзла невелика кількість бутонів – до 12 %. У більшості сортів персика підмерзання генеративних бруньок було від слабкого (до 30 %) до середнього рівня (38-44 %). Проте сильно підмерзли окремі сорти кримської селекції. Ступінь підмерзання сортів абрикоса була від слабкого (до 30 %) до сильного (більше 60 %).
Протягом останніх двох декад квітня в області відмічались опади у вигляді дощу, мокрого снігу, були зареєстровані град, гроза та в окремих районах області - шквалисте посилення вітру. Кількість опадів на більшій частині території у 2-3 рази перевищила норму. Така погода дещо стримувала активну вегетацію плодово-ягідних культур та ускладнювала процес запилення квіток.
Прогнозована врожайність абрикоса і персика, залежно від території розташування, очікується від високої до низької.
Управління у справах преси та інформації