Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

В Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація ХІV щорічного науково-теоретичного видання «Музейний вісник»

26 лютого 2015 - 09:37

В Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відбулася презентація ХІV щорічного науково-теоретичного видання «Музейний вісник»

У заході взяли участь директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко,                   науковці Запорізького національного університету, Запорізького національного технічного університету, музейні та бібліотечні працівники, краєзнавці, громадськість.

У новому номері «Музейного вісника» опубліковані статті тридцяти чотирьох авторів із Запоріжжя і Запорізької області, Києва, Львова, Полтави, Херсона. Перший екземпляр цього видання подаровано директору Департаменту Владиславу Мороко, який привітав учасників заходу з вагомою подією як для науковців, так і для пересічних читачів Запорізького краю.

Протягом багатьох років «Музейний вісник» висвітлює на своїх сторінках проблемами археології, історії, краєзнавства, природознавства, музеєзнавства Запорізької області та України в цілому.

У розділі музеєзнавство можна познайомитися з холодною зброєю доби козацтва та проблемами палеонтології і охорони тваринного світу Азовського моря. Традиційно «Музейний вісник» друкує дослідження відомих українських та запорізьких археологів з проблем стародавньої історії Північного Причорномор’я. Велика стаття запорізьких археологів Ірини Тихомолової та Зої Попандопуло присвячена дослідженням курганів доби бронзи на правобережжі Дніпра. Матеріали розкопок кургану в пониззі річки Псел публікує Олександр Супруненко (м. Полтава). Три статті присвячені 115-й річниці від дня народження Бориса Гракова – видатного археолога, відомого дослідника Кам’янського городища.

Багатий на оригінальні дослідження й історичний розділ «Музейного вісника». Тут можна познайомитись з історією психіатричної лікарні «Бетанія», проблемами перейменування вулиць Олександрівська, про маловідомі та малодосліджені сторінки історії підпільного руху в м. Запоріжжі у 1942 – 1943 рр., з історією театру ім. М. Заньковецької запорізького періоду тощо.

Протягом 2013 – 2015 рр. Запорізький обласний краєзнавчий музей приймає участь у найбільшій за часи незалежності сфрагістичній виставці «Тисяча років української печатки». Ґрунтовну рецензію на каталог виставки зробив директор музею Георгій Шаповалов.

У «Музейному віснику», як завжди, подається велика кількість нових, цікавих матеріалів, що стануть у пригоді історикам, краєзнавцям, усім тим, хто цікавиться минулим України. 

Читайте також