Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Про культурно-мистецьку акцію, присвячену Міжнародному Дню рідної мови

26 лютого 2015 - 09:36

Про культурно-мистецьку акцію, присвячену Міжнародному Дню рідної мови

За ініціативи Міністерства культури України, підтримки КП «Державний гастрольно-концертний центр України», з метою зміцнення державотворчої функції української мови та виховання національно-патріотичного духу підростаючого покоління 21 та 22 лютого у місті Запоріжжі  Департаментом культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації, обласним методичним центром культури і мистецтва, обласною універсальною науковою бібліотекою ім. О.М. Горького, Всеукраїнською громадською федерацією «Спас» проведено культурно-мистецьку акцію, присвячену Міжнародному Дню рідної мови.

В рамках акції 21 лютого 2015 року в Запорізькій обласній універсальній науковій бібліотеці ім. О. М. Горького, в центрі національних культур “Сузір'я”, відбулася науково-практична конференція, присвячена Міжнародному дню рідної мови.

Під час заходу молоді науковці – студенти ІІІ курсу філологічного факультету ЗНУ виступили з доповідями про діяльність братств в Україні, досягнення Києво-Могилянської академії, розвиток українського словникарства та лексикографії. Доктор наук із соціальних комунікацій, професор ЗДІА Наталя Мантуло розповіла про фразеологію української мови, проаналізувавши українські, російські та арабські прислів’я. Кандидат історичних наук, начальник управління міжнаціональних відносин та релігій Департаменту Павло Мяло розповів про спроби як Російської імперії, так і СРСР знищити українську мову шляхом витиснення її на периферію суспільного життя.

Представники татарського, арабського, вірменського, болгарського, польського національно-культурних товариств прочитали твори українських поетів і письменників на своїй рідній мові, а також класиків різних народів українською.

А 22 лютого 2015 року на території історико-культурного комплексу «700-літній Запорозький Дуб» проведено культурно-мистецьку акцію, присвячену Міжнародному Дню рідної мови.

            На святі були присутні народний депутат України Артюшенко І.А., директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації Мороко В.В., Президент Всеукраїнської федерації «Спас» Притула О.Л., представники релігійних конфесій, громадських та благодійних організацій.

            Акція розпочалася на кургані «Єдності та миру» де запорожці та гості міста вшанували Героїв Небесної сотні, полеглих військових і мирних людей в зоні бойових дій. Вихованці козацької православної школи «Спас» із запалених свічок виклали символічне «серце» на знак глибокої поваги до подвигу героїв Революції Гідності. Як зазначив Ігор Артюшенко: «Кожен із нас повинен запитати себе, чи дійсно ми змінилися за цей рік. Що ми маємо зробити для того, щоб їх жертва не була марною? Я вірю, що ми повернемо свої території, вірю в квітучу Україну, за яку наші герої віддали життя».

Далі свято продовжилося на сценічному майданчику біля «700-літнього Запорізького Дубу» яскравим виступом творчих колективів, окремих виконавців та представників національно-культурних товариств міста і області.

Протягом дня на території історико-культурного комплексу працювала «Козацька кузня», виставка образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. Кожен з бажаючих міг взяти участь в майстер-класах з виготовлення сувенірів та оберегів для воїнів АТО від провідних майстрів Запоріжжя, на торгівельних майданчиках усіх присутніх частували варениками та млинцями.

Одночасно на Козацькому колі проводилися конкурси та козацькі розваги, відбувся Лицарський турнір та виступ вихованців дитячо-юнацької школи козацького бойового мистецтва «Спас».

Фінальною крапкою свята став виступ директора Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації та інсценізація обряду прощання з зимою. У своїй промові Владислав Мороко відзначив: «Знаючи своє минуле, відчуваючи красу слова – духовного скарбу нації, збагачуючи своє серце почуття м гордості за українство, ми не лише закладаємо гідний фундамент майбутнього України, а й творимо його вже сьогодні».Учасники спалили опудало «Зими-Мари» та власноруч виготовлені опудальця, які символізували всі негаразди, від яких хотіли позбавити себе, свою родину та нашу рідну Україну.

Читайте також