Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Доля пам’ятника Леніну має вирішуватися у правовому полі

4 лютого 2015 - 17:31

Це головний лейтмотив засідання обласної комісії з питань ліквідації пам’ятників тоталітаризму та повернення історичних назв у регіоні, яке відбулося під головуванням заступника голови облдержадміністрації (стажування) Едуарда Гугніна.

Першим і найбільш гарячим за градусом дискусії стало питання про організацію роботи з ліквідації символів тоталітаризму та повернення історичних назв у регіоні, створення відповідних комісій у містах та районах області.  Насамперед, йшла мова про долю пам’ятників Леніну та Дзержинському в Запоріжжі, які останніми днями знову стали одним із центрів бурхливих подій у місті.

Після доволі емоційного обміну думками та розгляду різних за характером пропозицій члени комісії прийняли рішення  розробити конкретну дорожню карту реалізації демонтажу - діяти виключно в правовому полі і з максимальною відкритістю для громади,  конкретними строками виконання поставлених завдань. Зокрема, надано доручення відпрацювати технічні питання демонтажу пам’ятника Леніну, Запорізькому міськвиконкому рекомендовано згідно із законом організувати та провести відповідні громадські слухання щодо долі пам’ятників, Департаменту культури, туризму національностей та релігій облдержадміністрації - підготувати необхідні звернення до центральних органів влади.

Одностайно члени комісії підтримали рішення і з інших питань порядку денного, зокрема, щодо розробки пропозицій до законопроекту  про заборону використання на території України символіки тоталітарних та інших недемократичних режимів. З цією метою буде створена відповідна група під керівництвом депутата обласної ради, відомого історика, професора Федора Турченка.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі

Медзакупівлі в Запорізькій області: виявлено два ймовірні порушення

Енергетики, Запорізька ОДА, міська рада та Держенергонагляд спільно працюють над покращенням ситуації з енергозабезпеченням в регіоні

«В 16 разів зменшилась загальна тривалість вимкнень електроенергії», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Ситуація з електроенергією стала кращою: думки запоріжців

Громадська організація «Група активної реабілітації» - допомога для людей з ураженням спинного мозку або схожими за наслідками захворюваннями

СБУ встановила чергових колаборантів, які організовували фейковий референдум у Мелітопольському районі

єВорог: зупинимо ворога разом

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 25.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 455 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області.