Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Курган «Солоха» повернуто під державну охорону

17 грудня 2014 - 15:01

В обласній державній адміністрації відбулося урочисте підписання охоронного договору на пам’ятку археології національного значення курганного могильника «Солоха». Підписи під документом поставили представники Кам’янсько-Дніпровської райдержадміністрації та ТОВ «Конвеєр», на сільськогосподарських угіддях якого розташований курганний комплекс.

- Не так часто вдається повернути об’єкти культурної спадщини під державну опіку, тож сьогоднішня подія має непересічне значення. У Запорізькій області із 3,5 тисяч пам’яток біля 2,5 тисяч становлять саме  пам’ятки археології. Курган «Солоха» стоїть в одному ряду з такими цивілізаційними пам’ятками, як єгипетські піраміди, і справляв вплив на формування не лише української культури, - зазначив директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Владислав Мороко.

Про важливість події свідчить і те, що з нею запоріжців привітали не лише провідні українські музейні та археологічні установи, а й університет археології Ньюкасла (Великобританія), археологічний інститут Берліна.

Учасників церемонії ознайомили з історією розкопок курганної групи, які розпочалися ще в 1912 році експедицією імператорської археологічної комісії, а знайдені в результаті її роботи матеріали зберігаються в Ермітажі в Санкт-Петербурзі.

У 2001 році курганний могильник «Солоха» відповідно до постанови Кабінету Міністрів України отримав статус національної пам’ятки.

Надалі на території курганного комплексу, який охоплює територію площею майже 93 га, планується відтворити первісний природний стан. За словами Владислава Мороко, обласна влада також ініціюватиме перед урядом створення діючого музейного комплексу під відкритим небом.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

«Що для мене Україна?»: розпочато прийом робіт на IV Всеукраїнський творчий конкурс

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 26.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 441 удар по 9 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 883-го дня війни

Навчальний рік в Запорізькій області розпочнеться 2 вересня

Один з приватних закладів вищої освіти Запоріжжя позбавили ліцензії на навчання в аспірантурі

Медзакупівлі в Запорізькій області: виявлено два ймовірні порушення

Енергетики, Запорізька ОДА, міська рада та Держенергонагляд спільно працюють над покращенням ситуації з енергозабезпеченням в регіоні

«В 16 разів зменшилась загальна тривалість вимкнень електроенергії», – речниця «Запоріжжяобленерго» Зореслава Цупренко

Ситуація з електроенергією стала кращою: думки запоріжців

Громадська організація «Група активної реабілітації» - допомога для людей з ураженням спинного мозку або схожими за наслідками захворюваннями

СБУ встановила чергових колаборантів, які організовували фейковий референдум у Мелітопольському районі