Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Про семінар-тренінг «Безпека музейних колекцій і культурної спадщини у надзвичайних ситуаціях»

5 листопада 2014 - 16:38

3 – 4 листопада 2014 року в рамках проекту «Актуальний музей: стратегія динамічного розвитку» (фонд «Розвиток України») у Запорізькому обласному краєзнавчому музеї відбувся семінар-тренінг «Безпека музейних колекцій і культурної спадщини у надзвичайних ситуаціях».

Організаторами заходу виступили Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара» та Український національний комітет Міжнародної ради музеїв за підтримки Міністерства культури України та Департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької облдержадміністрації.

З промовою до учасників семінару-тренінгу звернувся директор Департаменту Владислав Мороко, який зазначив, що сьогодні, в умовах ескалації збройного конфлікту на сході України, необхідно зробити усе, щоб зберегти музейні колекції і семінар-тренінг є тим заходом, що максимально скерує дії музейників у надзвичайній ситуації.

У тренінгу взяли участь фахівці з майже 30 національних заповідників, історичних, краєзнавчих, художніх, літературних, військових і промислових музеїв; департаментів та інспекцій, які опікуються безпекою музейних колекцій з Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Одеської, Полтавської, Сумської, Харківської, Херсонської та Чернігівської областей.

Основна мета семінару-тренінгу - сприяння збереженню державної частини Музейного фонду України в надзвичайних ситуаціях, пов’язаних, передусім, зі збройними конфліктами, терактами і стихійними лихами.

Семінар-тренінг проводили музейники, які пройшли тематичне стажування під керівництвом фахівців Міжнародного центру досліджень у галузі консервації та реставрації культурних цінностей — ICCROM, а саме: Сергій Дяченко — експерт музейної справи проекту «Новий подих культури» (2012 – 2013 рр.), головний зберігач Херсонського обласного художнього музею ім. О. О. Шовкуненка, член Українського національного комітету ICOMOS та Олена Ілясова — головний зберігач Одеського муніципального музею особистих колекцій ім. О. В. Блещунова, член ICOM України.

Також у семінарі-тренінгу взяли участь Василь Рожко — начальник управління музейної справи та нормативно-методичного забезпечення переміщення культурних цінностей Міністерства культури України (керівник штабу музейної безпеки) та Юлія Литвинець (в якості консультанта) — головний зберігач Національного художнього музею України, секретар Національного комітету ICOM України.

У результаті проведеного тренінгу музейні співробітники отримали теоретичні знання та практичний досвід, які необхідні для застосування комплексних профілактичних заходів, оперативного прийняття рішень та надання першої допомоги музейним зібранням в умовах надзвичайних ситуацій.

 

Читайте також