Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці тепер частіше купують коштовні речі тривалого вжитку і збільшують власні рахунки у банках

23 травня 2006 - 17:41

Підбиваючи підсумки соціально-економічного розвитку Запорізької області у січні-квітні поточного року, начальник головного управляння економіки ОДА Елла Слєпян на брифінгу в прес-центрі облдержадміністрації відзначила, що головним з них є збереження динаміки зростання в основних секторах економіки. І як слідство – зростання добробуту населення області.

Зокрема, у промисловому секторі спостерігається посилення динаміки приросту обсягів виробництва у порівнянні з аналогічним рівнем минулого року: січень – на 2,5 % до січня 2005 року, січень-лютий – на 3,4%, І квартал – на 4,5%.

Темп зростання за січень-квітень 2006 року склав 105,5 % (по Україні – 100,4 %). За цим показником Запорізька область лідирує серед індустріальних регіонів України (Донецька обл. – 96,4 %, Дніпропетровська – 101,1 %, Луганська – 104,5 %, Харківська – 104,6%).

- Хочу зосередити увагу присутніх на тому факті, що реальні дані про приріст обсягів виробництва повністю скасовують відомості, подані у нещодавній заяві обласного осередку Партії Регіонів, де стверджується, мовляв, цей показник не перевищив нульову відмітку, - наголосила начальник головного управляння економіки ОДА.

Серед галузей найвищий приріст забезпечено в машинобудуванні – 25,7% і харчовій промисловості – на 27,4%.

- Втім, такий флагман машинобудівного виробництва, як ВАТ «Мотор Січ» сьогодні змушений долати цілий комплекс проблем, - зауважила Елла Слєпян. - І беручи до уваги надзвичайну важливість для регіону подальшого його поступального розвитку, облдержадміністрація в особі губернатора готова надавати всебічну допомогу у їх вирішенні.

Разом з тим зберігається спад виробництва у металургійному комплексі – на 3,4% до аналогічного рівня минулого року, а також у добувній і легкій промисловості (на 1,1% і 1,0% відповідно).

Виробництво валової продукції сільського господарства у звітному періоді збільшилось проти відповідного показника минулого року на 10,9%.

У тваринництві зросло поголів'я свиней і птиці - відповідно на 22,8% і 14%, але зменшилось поголів'я великої рогатої худоби - на 5,2 %.

Виробництво м'яса в усіх категоріях господарств збільшилось на 4,6%, яєць –на 20,0%. Молока вироблено практично на рівні обсягів минулого року (на 0,3% менше).

Збережено тенденцію зростання як зовнішніх, так і внутрішніх інвестицій.

З початку року за рахунок усіх джерел фінансування освоєно 567,0 млн. грн. капіталовкладень, обсяг яких збільшився порівняно з аналогічним періодом 2005 року на 1,7%.

В економіку області залучено $7,03 млн. прямих іноземних інвестицій, що на 84% більше, ніж за відповідний період 2005 року. Загальний обсяг прямих іноземних інвестицій на 01.04.2006 склав $554,4 млн., або $296,8 у розрахунку на одного мешканця регіону.

Приріст кредитів банківських установ, спрямованих на інвестиційну діяльність суб'єктів господарювання, становив до початку 2006 року 22,4%.

Загальний обсяг зовнішньоторговельного обороту товарів за І квартал поточного року зріс на 4,2 %. При цьому обсяг експортних поставок зменшився на 0,7 %, імпортних - збільшився на 12,8 %. Сальдо залишалося позитивним.

Роздрібний товарооборот підприємств торгівлі (офіційний сектор) зріс у фактичних цінах на 16,1% (у порівнянних – на 5,4%). Індекс споживчих цін за січень-квітень 2006 року по відношенню до грудня 2005 року становив по області 101,8 % (по Україні – 102,3%).

За попередніми даними, у січні-березні 2006 року забезпечено позитивний фінансовий результат діяльності суб'єктів господарювання області в сумі 358,8 млн. грн. При цьому сума отриманого прибутку прибуткових підприємств зменшилась у порівнянні з аналогічним показником минулого року на 48,5%, а сума збитків збиткових підприємств - скоротилася на 8,1%.

Питома вага збиткових підприємств у загальній їх кількості дорівнювала 39,8% проти 45,7% у січні-березні 2005 року.

Протягом січня-квітня 2006 до загального фонду бюджетів усіх рівнів забезпечено надходження доходів в обсязі 1236,5 млн. грн., що на 52,6% більше, ніж за відповідний період 2005 року. В т.ч. до загального фонду Державного бюджету надійшло 848,8 млн. грн., або на 70,1% більше (план виконано на 103,7%), до загального фонду місцевих бюджетів - 387,7 млн. грн., на 24,4 % більше (105,3%).

Середньомісячна номінальна заробітна плата по області за І квартал п.р. збільшилась на 31,2 % і склала 983,3 грн. (4 місце серед регіонів України). Реальна заробітна плата зросла на 18,4 %.

Гострою проблемою залишається погашення заборгованості із виплати за робітної плати. За станом на 01.04.2006 загальна сума боргу склала по області 34,4 млн. грн. і збільшилась у порівнянні з початком року на 2,7 млн. грн., або на 8,4 %. Майже 57% заборгованості (19,5 млн. грн.) складають борги підприємств, які знаходяться у процедурі банкрутства, 9,2% - економічно неактивних підприємств.

Ситуація на ринку праці області в цілому залишається стабільною.

Чисельність безробітних громадян на 01.05.2006 становила по області 32,5 тис., що на 1,2 тис. менше, ніж на початок року. Рівень зареєстрованого безробіття майже не змінився і склав 2,86 %.

Протягом І кварталу створено 9,7 тис. нових робочих місць (на 70% більше, ніж за аналогічний період минулого року). Програмне завдання на 2006 рік виконано на 24 %.

Із загальної кількості нових робочих місць 2,4 тис. створено у галузях економіки, 7,3 тис. – в інших сферах економічної діяльності (в основному, в сфері малого бізнесу).

Що ж до зростання добробуту пересічних громадян, начальник головного управляння економіки Елла Слєпян визнала свідченням цього реальну переорієнтацію споживчого попиту з групи товарів короткочасного вжитку на коштовні товари тривалого вжитку. Вона розповіла, що останнім часом запоріжці все більше купують якісні прилади побутової техніки, такі як холодильники, телевізори, кондиціонери, меблеві гарнітури, автомобілі тощо. До того ж значним чином збільшуються внески фізичних осіб - особисті рахунки наших громадян - в банкові установи.

Завершуючи зустрічі із журналістами, Елла Слєпян зобов'язалась регулярно інформувати представників ЗМІ про всі зміни в соціально-економічній ситуації в регіоні.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти завдали 391 удар по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 861-го дня війни

Акція «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: в Запоріжжі стартувала реєстрація учасників забігу

Ветеранам спрощено процедуру отримання пільг на комунальні послуги

Нові робочі місця для жителів Пологівської громади: грант допоміг відкрити швейне виробництво

Заступник голови обласної державної адміністрації Чередніченко Володимир Анатолійович

Обрати сімейного лікаря, подати декларацію чи оновити персональні дані можна буде в «Дії»

«Муніципальна няня» тепер для дітей до 6 років: нові можливості для батьків в Україні

СБУ викрила депутата від партії «Наш край», яка очолила окупаційну Водянську сільську військово-цивільну адміністрацію

Де і як отримати безоплатні послуги з ментального здоров'я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області