Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Державна політика щодо соціального захисту населення

17 травня 2006 - 11:38

Соціальному захисту жителів нашої області, зокрема ветеранів Великої Вітчизняної війни, ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС та інших категорій був присвячений брифінг, що відбувся в прес-центрі облдержадміністрації. В ньому взяли участь начальник головного управління праці та соціального захисту ОДА Віктор Панкратов та представник управління охорони здоров'я ОДА Лілія Стасовська.

Віктор Панкратов розповів про соціальний захист ветеранів війни - на сьогодні їх нараховується в області 136 тис. чол. Відповідно до державних програм здійснюються цілеспрямовані заходи щодо вдосконалення пенсійного забезпечення ветеранів. Були перераховані трудові пенсії за віком – відповідно до законодавства України призначені надбавки до пенсій інвалідам війни І групи 179,5 грн., ІІ – 143,6 грн., ІІІ – 107,7 грн.

У квітні-травні поточного року щорічну разову грошову допомогу отримали всі ветерани війни – всього на суму 15,6 млн. грн., 28 тис. ветеранів отримали готівку на придбання вугілля – на суму 5,1 млн. грн., 940 тис. грн. отримало 16 тис. чоловік на придбання балонів скрапленого газу. Відшкодована вартість житлово-комунальних послуг ветеранам на суму понад 14 млн. грн. В області здійснюється санаторно-курортне лікування інвалідів та ветеранів війни. Це далеко неповний перелік турботи держави про своїх захисників в роки лихоліття. За ініціативи обласної ради ветеранів та облдержадміністрації, 4 травня 2006 року вшосте відбувся традиційний захід – телемарафон «Пам'ять» (до речі, Запорізька область єдина в Україні в цьому сенсі). В результаті благодійних внесків підприємств області вдалося зібрати понад 180 тис. грн., які направлять як адресну матеріальну допомогу ветеранам війни, що опинилися у скрутному становищі.

Віктор Панкратов та Лілія Стасовська також розповіли про соціальний захист громадян, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи – їх у нас понад 11 тис. чоловік. Здійснено перерахунок та проводяться виплати підвищених пенсій по інвалідності чорнобильців (розмір пенсії збільшено у 3,5 рази – учасникам ліквідації наслідків аварії у 1986 році, у 2,5 рази – ліквідаторам 1987-1990р.р.).

22 інваліди Чорнобиля у квітні 2006 року забезпечені спеціальним автотранспортом. Санаторно-курортні заклади України приймуть ліквідаторів та їх дітей – на це виділено 798 тис. грн., протягом року будуть виплачені компенсації чорнобильцям за невикористані путівки на суму 445 тис. грн. тощо.

Всі громадяни, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи (інваліди, ліквідатори, евакуйовані, їх діти) охоплені диспансерними оглядами. Організаційно-методичним центром по наданню консультативної та лікувально-діагностичної допомоги дорослому постраждалому населенню визначено обласну клінічну лікарню – тут виділено 20 спецліжок для надання допомоги терапевтичного профілю постраждалим. Запорізький обласний центр реабілітації репродуктивної функції людини також надає подібну допомогу цій категорії громадян.

Крім того, Віктор Панкратов розповів про тільки-но підписаний Указ Президента України від 10 травня 2006 року №359/2006 «Про основні напрями вдосконалення системи соціальних виплат населенню». За його словами, цей законодавчий документ дозволяє чіткіше налагодити систему соцдопомоги. В результаті його впровадження очікується зменшення масштабів бідності населення, посилення адресності та збільшення розмірів державної соціальної допомоги, забезпечення широкого доступу громадян до інформації з питань соцзахисту населення, спрощення процедур надання соцдопомоги, всіх її видів за єдиною заявою.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Впродовж доби окупанти завдали 391 удар по 10 населених пунктах Запорізької області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 861-го дня війни

Акція «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: в Запоріжжі стартувала реєстрація учасників забігу

Ветеранам спрощено процедуру отримання пільг на комунальні послуги

Нові робочі місця для жителів Пологівської громади: грант допоміг відкрити швейне виробництво

Заступник голови обласної державної адміністрації Чередніченко Володимир Анатолійович

Обрати сімейного лікаря, подати декларацію чи оновити персональні дані можна буде в «Дії»

«Муніципальна няня» тепер для дітей до 6 років: нові можливості для батьків в Україні

СБУ викрила депутата від партії «Наш край», яка очолила окупаційну Водянську сільську військово-цивільну адміністрацію

Де і як отримати безоплатні послуги з ментального здоров'я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 386 разів ударили по Запорізькій області