Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Відлуння Чорнобиля

18 квітня 2006 - 15:31

Відбувся брифінг заступника начальника головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Віктора Шевченка та завідуючої поліклінікою обласної дитячої лікарні Євгенії Рубанової на тему «20-та річниця Чорнобильської катастрофи. Соціальний та медичний аспекти»

Зараз в області проживає понад 11 тисяч постраждалих громадян, серед них 899 інвалідів, 4 772 ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, 3101 дитина та 160 вдів загиблих та померлих чорнобильців. У порівнянні з минулим роком чисельність громадян, які постраждали від наслідків Чорнобильської катастрофи скоротилася на 305 осіб.

В області діє 9 державних програм соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на реалізацію яких цього року передбачено в державному бюджеті 11 855 тис. грн. У першому кварталі фактично використано 2 млн. 577 тис. грн.

Здійснено перерахунок та проводяться виплати підвищених розмірів пенсій по інвалідності, що настала внаслідок каліцтва чи захворювання, пов'язаних з аварією на Чорнобильській АЕС. Придбано у січні 5 квартир сім'ям постраждалих громадян у містах Запоріжжя, Мелітополь, Бердянськ.

На квартирному обліку в єдиному обласному житловому реєстрі станом на 01.04.2006 перебувають 218 сімей, у тому числі 38 - з 1991 року. Відповідно до Указу Президента України від 09.12.2005 № 1726/2005 до 20-ї річниці Чорнобильської катастрофи Запорізькій області передбачено виділення 459 тис. грн. для придбання житла, що дасть можливість надати квартири ще трьом сім'ям постраждалих громадян.

Продовжується виконання програми оздоровлення постраждалих громадян. У квітні проведений тендер серед санаторно-курортних закладів України для організації оздоровлення громадян в оздоровчому періоді 2006 року.

В області на обліку в медичних закладах перебуває 6032 осіб: 3492 ліквідатора, 551 евакуйований, 1140 переселенців, 849 підлітків, і 1481 дитина до 14 років, народжених від вищевказаних категорій.

Щорічно за місцем проживання або, в деяких випадках, за місцем роботи, кожен потерпілий повинен бути оглянутий фахівцями (окулістом, неврологом, ЛОР- лікарем, хірургом, ендокринологом, психіатром), проведене ЭКГ, ФГ ОГК, УЗІ щитивидної залози та біохімічні дослідження.

За результатами профілактичних оглядів тільки 16.8% усього потерпілого контингенту визнано здоровими, дітей - 35%, підлітків - 30%.На базі обласної клінічної лікарні розгорнуте відділення реабілітації потерпілих, де їм надається висококваліфікована діагностична та лікувальна допомога.

Медики сподіваються на прийняття Національної програми ліквідації медичних наслідків катастрофи, проект якої передано до Верховної Ради.

Протягом квітня передбачено забезпечити 22-х інвалідів Чорнобиля (за медичними показниками) спеціальним автотранспортом. Уже отримали ключі від автомобілів 14 постраждалих громадян.

Затверджена обласна програма соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на 2006 рік. Основними напрямами якої є матеріально-побутове та соціально-медичне забезпечення, морально-психологічна та духовна підтримка, правовий захист, інформаційне забезпечення постраждалого населення області.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 861-го дня війни

Акція «Шаную воїнів, біжу за Героїв України»: в Запоріжжі стартувала реєстрація учасників забігу

Ветеранам спрощено процедуру отримання пільг на комунальні послуги

Нові робочі місця для жителів Пологівської громади: грант допоміг відкрити швейне виробництво

Заступник голови обласної державної адміністрації Чередніченко Володимир Анатолійович

Обрати сімейного лікаря, подати декларацію чи оновити персональні дані можна буде в «Дії»

«Муніципальна няня» тепер для дітей до 6 років: нові можливості для батьків в Україні

СБУ викрила депутата від партії «Наш край», яка очолила окупаційну Водянську сільську військово-цивільну адміністрацію

Де і як отримати безоплатні послуги з ментального здоров'я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 386 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 860-го дня війни