Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Шляхи збереження молочної галузі: створення кооперативів, пільги та переорієнтація на европейський ринок

15 травня 2014 - 16:08

Заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації (стажування) Олег Ніколенко провів нараду з питання цінової ситуації на ринку молока і молочних продуктів за участю керівників сільськогосподарських підприємств, переробних заводів,  дистриб’юторів, торговельних організацій, сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів.

- Наразі перед нами постала проблема звуження ринку збуту молочної продукції, а відповідно виробництво надлишку, що впливає на цінову ситуацію і призводить до збитків сільгоспвиробників. Тож маємо разом проаналізувати поточну ситуацію та знайти шляхи її врегулювання, - звернувся до присутніх Олег Ніколенко.

Про стан на ринку молока і молочних продуктів поінформував директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Андрій Ревуцький.

За його словами, з початку  року сільгосппідприємства збільшили виробництво молока на 4% до рівня минулого року. Аналогічна ситуація і з виробництвом у господарствах населення (виробництво склало 100,3%). Збільшено надої на одну корову на 8,5%. Разом з тим, залишається проблемним питання зменшення поголів'я великої рогатої худоби, у тому числі корів. Поголів'я корів станом на 1 травня складає 60,5 тис. голів або 99 % до рівня минулого року. Серед основних причин скорочення поголів'я молочної худоби -  збитковість галузі через  паритет цін.

- Проблема у високих цінах на паливно-мастильні матеріали, електроенергію, ветеринарні препарати, обладнання та низькі закупівельні ціни на молоко, - конкретизував посадовець.

Станом на 14.052014 закупівельні ціни на молоко в Запорізькій області у сільгосппідприємств становлять 3,40 - 4,30 грн./кг, у населення взагалі - 2,20 - 2,90 грн./кг. При цьому з початку  року середня закупівельна ціна на молоко у сільгосппідприємств зменшилася на 13%, у населення - на 22%.

Ціни на молочну продукцію проаналізувала директор Департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Елла Слепян. Вона повідомила, що торгівельні надбавки в області зазвичай значно нижчі за встановлені. У порівнянні з іншими регіонами  ціни на молоко, сметану, масло та сир також істотно нижчі.

Один з варіантів, за допомогою якого можна врегулювати ситуацію, - створення обслуговуючих кооперацій. Досвідом їх організації поділився директор інституту післядипломної освіти та консультацій Таврійського державного аграрно-технічного університету Геннадій Подшивалов. Він зупинився на механізмах, які дозволяють регулювати ціни, та запевнив, що традиційно в кооперативах ціни на закупку молока на 30-50 копійок вищі.

Ідею створення кооперативів підтримали і сільгоспвиробники, і представники переробних підприємств, і дистриб’ютори. Тож представник обласної виконавчої влади доручив на базі інституту післядипломної освіти та консультацій Таврійського державного аграрно-технічного університету відновити навчання з головами сільських і селищних рад по створенню обслуговуючих кооперативів у населених пунктах області.

Директор ЧСП «Росія» Бердянского району Анатолій Ніколенко зупинився на основних позиціях, які можуть значно полегшити роботу фермерів. Йдеться про зниження орендної плати за землю, на якій розташовані тваринницькі комплекси, та встановлення пільг на електроенергію.

Крім того, Анатолій Ніколенко висловив переконання, що необхідно докласти максимум зусиль, щоб знизити собівартість продукції, та вже зараз почати переорієнтовуватись на європейський ринок збуту.

Заступник голови-керівник апарату облдержадміністрації (стажування) Олег Ніколенко повідомив, що вже сьогодні в Києві буде підписано меморандум про узгодження дій між Міністерством аграрної політики та провідними молокопереробними підприємствами для стабілізації цін на ринку молочної продукції. Аналогічний документ буде розроблений та підписаний в області.

Також Департаменту агропромислового розвитку ОДА доручено підготувати лист Міністерству аграрної політики України з проханням вирішити питання про проведення Аграрним фондом закупівель сухого молока і вершкового масла для забезпечення стабільної цінової ситуації.

 

Довідково: для стабілізації ринку молока та молокопродуктів на сьогоднішній день діють такі державні механізми :

1. Програма "Державна підтримка галузі тваринництва" в 2014 році, в якій передбачено 900 млн. грн. на спеціальну дотацію для молочного скотарства. У Запорізькій області в 2013 році спеціальної бюджетної дотації нараховано 13,3 млн. грн..

2. Програма розвитку галузі молочного скотарства в сільгосппідприємствах Запорізької області на 2014-2018 годи, на реалізацію якої в обласному бюджеті в 2014 році передбачено 1 млн. грн. на дотацію за приріст поголів'я корів.

3. Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України для підтримки сільськогосподарських товаровиробників» молокопереробним підприємствам виплачується компенсація за здане на переробку молоко.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 887-го дня війни

Нова платформа «Пульс»: збір відгуків про державу від бізнесу

Отримати бронювання за годину тепер можливо в Дії

До уваги суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності!

Як уберегти себе від гепатиту: поради запорізьких епідеміологів

«Проблема звільнення наших хлопців з полону повинна бути на слуху», – сестра військовополоненого Оксана

Як замовити ліки з безкоштовною доставкою до відділень Укрпошти

Свідоме споживання електроенергії – нова норма для запоріжців

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 29.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 573 удари по 10 населених пунктах Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області на 28.07.2024

Впродовж доби окупанти завдали 386 ударів по 10 населених пунктах Запорізької області